Žalna seja PGD Obrežje

objava: 12.Junij 2014

V četrtek, 12. junija 2014 se je Prostovoljno gasilsko društvo  Obrežje na žalni seji poslovilo od tovariša Ivana Leskovca, častnega predsednika društva. Zadnje poslovilne besede so izrekli in vpisali v žalno knjigo, predstavniki Gasilske zveze Brežice, ter člani in članice sosednjih gasilskih društev.

V imenu članic in članov PGD Obrežje se je poslovila Renata Starčevič, v imenu Gasilske zveze Brežice MihaeI Boranič, ter v imenu številnih prijateljev gasilcev Toni Koren. Številne lepe besede in prijetni spomini na Ivana so bili izrečeni ob zadnjem slovesu, družini pa iskreno sožalje.

Ivana Leskovec je bil predvsem prepoznaven kot gasilec od svojih majhnih nog, aktiven je bil tudi na družbeno političnem življenju. Štiri mandatna obdobja je bil odbornik, delegat v občinski skupščini Občine Brežice, dolgoletni predsednik sveta in skupščine Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem.

Leta 1997 je prejel najvišje priznanje Občine Brežice - Oktobrsko nagrado - za zasluge pri vsestranskem razvoju in napredku požarnega varstva v občini Brežice in širše, ter za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na različnih področjih družbenega dela v krajevni skupnosti in občini.

V obrazložitvi je bilo zapisano:
"Gospod Ivan Leskovec je bil rojen 28.08.1932 na Obrežju v družini ustanovitelja Gasilskega društva Obrežje. Že v otroških leti mu je oče vsadil v srce ljubezen do gasilstva in s tem tudi smisel za pomoč v nesreči. Že pred II. svetovno vojno je postal gasilski pionir. Takoj po osvoboditvi pa prevzel mesto vodje mladine, ki je na tekmovanjih zavzemala prva mesta.
Kot brežiški gimnazijalec je prevzel dolžnosti tajnika, podpoveljnika in po končanem častniškem tečaju v Ljubljani, poveljnika gasilskega društva Obrežje. To funkcijo je zelo uspešno opravljal trideset let, vodil številne intervencije in si pridobil veliko izkušenj.

Ob ustanovitvi Občinske gasilske zveze Brežice je bil na Okrajni gasilski zvezi Krško postavljen za sektorskega poveljnika, katero funkcijo je opravljal tudi v Občinski gasilski zvezi Brežice.

V Gasilski zvezi Slovenije je član Poveljstva kot področni poveljnik za Posavsko območje in član Plenuma Gasilske zveze Slovenije od leta 1976. Strokovno se je usposabljal že v mladosti za izprašanega gasilca, strojnika za potčasnika in častnika v gasilski šoli v Medvodah in v Ljubljani ter uspešno končal šolo za člane višjih poveljstev in tako postal visoki gasilski častnik I. stopnje operativne smeri, kar je najvišji gasilski čin gasilcev v Sloveniji.

Skozi 40. letno delo v OG Z Brežice ima velike zasluge za strokovno vzgojo gasilcev in poveljniškega kadra. Strokovnost je na zavidnem nivoju kar se pozna tudi na zmanjšanju števila požarov in minimalnih škodah po požarih.

Tudi uspešno sodelovanje gasilcev z Gasilsko zvezo Krško, Sevnica ter sosednjimi gasilci iz Republike Hrvaške Zaprešiča, Samobora in Brdovca je zasluga njegovega prizadevanja za pomoč človeku v nesreči.

Prav po njegovi zaslugi je bil IX. Kongres slovenskih gasilcev 1980. leta v Brežicah. Takrat je kot področni poveljnik bil določen za organizacijo operativnega dela Kongresa.

Organiziral je do sedaj eno največjih gasilskih parad, v kateri je sodelovalo 5600 gasilcev, gasilk, mladine in motorizacije vseh zvrsti iz cele Slovenije."

Za zasluge je bil odlikovan z mnogimi gasilskimi in državnimi odlikovanji. Najvišje gasilsko odlikovanje “Nagrado Matevž Hace”pa je prejel na IX. Kongresu gasilcev leta 1988.Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon