Utrinki z pohoda po meji

objava: 08.Junij 2014

V soboto 7.junija sta Krajevna organizacija Društva izgnancev Velika Dolina in Krajevna skupnost organizirali,  ob sodelovanju KS Jesenice na Dol., že tradicionalni 7. pohod po okupacijski meji NDH. Tudi letos se ga je udeležilo lepo število pohodnikov iz obeh krajevnih skupnosti in tokrat tudi učenici OŠ Velika Dolina. 

Pohod je krenil iz Nove vasi, čez Rajec do Brezja, kjer so se s prigrizkom in dobrotami za odžejanje še kako dokazali domačini Brezanci. Po pavzi sledi pot preko Ponikve do Pisank, kjer je na ostankih nemške mejne opazovalnice spominska plošča na te dogodke.

Na zaključku pohoda je pohodnike nagovoril v imenu organizatorja predsednik Društva izgnancev Marijan Žibert s krajšim nagovorom  in potem je sledil program kulturni program,  katerega so oblikovali učenci OŠ Velika Dolina, člani KUD Slavček in Kranjski muzikanti.

Na harmoniko je zaigral četrtošolec Matej Franko,  sedmošolca Ana Leskovec in Marko Frece sta prebrala nekaj resničnih zgodb izgnancev iz vasi našega kraja. Pripovedi o njihovem izgnanstvu že nekaj let v okviru predmeta zgodovina, na pobudo učiteljice tega predmeta, zbirajo devetošolci in bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnje, saj želijo čim bolj pristno ohraniti spomin na to, kaj so doživljali tukajšnji ljudje v času 2. svetovne vojne. Učence je za  nastop pripravila učiteljica Nataša Jenuš.

Predsednik Društva izgnancev Marijan Žibert je na zaključku povabil vse na druženje v Prosvetni dom  kjer je ob prijetnih zvokih Kranjskih muzikantov in domačih jedi, minil kar lep del sobotnega popoldneva.


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon