Ustanovitev novega kulturno umetniškega društva

objava: 04.Marec 2020

Ustanovili Kulturno umetniško društvo Mokriške vrane
Objavljeno: Ponedeljek, 02.03.2020    
vir: posavskiobzornik.si/kultura/ustanovili-kulturno-umetnisko-drustvo-mokriske-vrane-8950116. januarja letos je bilo ustanovljeno novo Kulturno umetniško društvo Mokriške vrane s sedežem na Jesenicah. Večina domačinov, ki članice in člane dovolj dobro pozna, se šali, da bi se moralo društvo imenovati kar Srake, a obstaja dober razlog, da se imenuje prav Mokriške vrane.

Dobro je namreč znana legenda o vranah, ki naj bi se zbirale na savskih ravnicah. Prve so začutile topot turških konjev, zaradi česar so vzletele. Eno od vran naj bi prebodla turška puščica in padla je na grajsko dvorišče Mokric ter tako opozorila na bližajočo se nevarnost. Društvo Mokriške vrane pa ni, hudomušno opozarjajo, opozorilo na bližajočo se nevarnost, temveč zgolj na bližajoče se dogodke, ki jih pripravljajo, a ti naj zaenkrat ostanejo skrivnost. Tri vrane na ozadju Mokric krasijo tudi grb društva, ponazarjajo pa tri ustanovne članice.

Zgodba ustanovitve društva sega v konec leta 2018, ko sta Anja Krušnik Cirnski in Barbara Munič začeli z intenzivnimi pripravami na knjigo o Mokricah. Že takrat sta bežno fantazirali o društvu, vendar o sami ustanovitvi nista še (ali sploh) resno razmišljali. Želeli sta si narediti le knjigo o Mokricah. Žal je knjiga zaradi pomanjkanja časa, odhodov v Ljubljano, služb, fakultete še vedno v nastajanju. Letos januarja je padla nova ideja, za katero so ju spodbudili domačini. Pustne novice! Zadostovala je le ena kava, da sta se s pustnimi novicami odločili tudi za zdaj že samoumevno ustanovitev društva. K sodelovanju sta povabili še drugo Anjo, Anjo Novosel. Zgodil se je ustanovni zbor, prigode ob registraciji, vmes pa so se že pridruževali novi člani – kot prva pridružena članica Kaja Črpič, ki je prevzela grafično oblikovanje pustnih novic. V dobrem mesecu so izdali lokalne pustne novice, ki so požele velik uspeh med domačini, Mokriških vran in vranov pa se je v istem mesecu nabralo kar sedemnajst. Med njimi so fiziki, gasilci, motoristi, gledališčniki, ekonomisti, gozdarji itn. Večina jih biva v KS Jesenice in Velika Dolina, najde pa se jih tudi nekaj iz širše brežiške občine.

Ne druži jih želja po velikem ali glamuroznem kulturnem udejstvovanju in nočejo se postavljati na obrambne linije slovenskega jezika ali kaj podobnega. Glavni cilj je predvsem znova povezati lokalno skupnost, ki je poznala in živela v mokriških zlatih časih, skupnost, ki je vedno znova doživljala in doživlja negotove ekonomske razmere. Poskušali bodo znova in še bolj povezati domačine, za katere Ivan Bogovčič v publikaciji Utrinki zapiše: »Zato se ni čuditi zapisu iz cerkvenih arhivov pred nekaj stoletji (…), da so tukajšnji ljudje trmasti, uporni, iznajdljivi, skratka nemogoči. Kajti le takšno žilavo ljudstvo je zmoglo preživeti vse, kar jim je na tem, sicer prijetnem koščku naše domovine, prinašala negotova usoda.« To je lokalna skupnost, ki je trdo delala, a se je znala tudi zabavati in se družiti. In tudi skupnost, ki je ustanovitev društva močno podprla.

Društvo Mokriške vrane bi rado obudilo dogodke, ki so postopoma izginili, navkljub temu da so močno oblikovali značaj obmejnih krajev. Posvečalo se bo starim slovenskim šegam in navadam, obenem pa želijo z novostmi pritegniti mlajšo generacijo. Čeprav je društvo nastalo hitro in zaradi pustnih novic, se njihova smer še hitreje izrisuje – ne načrtujejo le za eno leto vnaprej, ideje, ki jih je zdaj že za konkreten petletni plan, prihajajo sproti, veliko jih je in so različne. Prav tako kot članov. In v tem je njihova prednost, zagnanost in moč.

Vranje-sračji pozdrav!

Anja Krušnik Cirnski, predsednica društva Mokriške vrane

 


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon