Srečanje pri Kalinu 1.7.2017

objava: 07.Julij 2017

 Na meji potrdili prijateljstvo

Obrežje, Bregana - Včeraj so na Obrežju in Bregani zaznamovali četrto obletnico vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Pod pokroviteljstvom mesta Samobor in občino Brežice so dogodek imenovan Srečanje pri Kalinu organizirali krajevne skupnosti Bregana, Grdanjci in Podvrh ter KUD Licitar na hrvaški strani in na slovenski strani krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem in turistično društvo Jesenice na Dolenjskem.

Prireditev so z glasbo in s plesom začeli pred gostilno Kalin na Obrežju, to je na slovenski strani. Tja so prišli tudi prebivalci s hrvaške strani meje.

Srečanje so nadaljevali na Bregani pri nekdanji tovarni Šavrić. V imenu slovenske strani sta zbrane nagovorila brežiški podžupan Jure Pezdirc in evropski poslanec Franc Bogovič. Oba sta poudarila, da prebivalci obeh držav ob meji živijo v sožitju. Tako sodelovanje naj ostane in naj ga še okrepijo, to pa naj poteka ob kar najmanj administrativnih ovirah; tudi žica to sožitje domačinov ne potrebuje.

Uradna hrvaška predstavnika sta bila namestnik župana Zagrebške županije Hrvoje Frankić in namestnica načelnika mesta Samobor Sanja Horvat Iveković. Tudi njuno sporočilo je bilo, ohranjati prijateljsko sodelovanje med prebivalci z obeh strani meje. Tudi zanju je žica na meji umetna ločnica, ki jo je treba odpraviti. Srečanje je poleg živahnih in spodbudnih nagovorov vseh uradnih predstavnikov iz obeh držav in nastopa voditelja prireditve Mislava Moroevića razgibal tudi kulturni spored, ki so ga začeli, kot rečeno, na slovenski strani in nadaljevali na hrvaški.

Udeleženci dogodka so lahko prestopali državno mejo skozi vrata v ograji blizu mostu pri Kalinu. Vrata so sicer celo leta zaprta, za to srečanje so jih z dovoljenjem državnih oblasti obeh držav odprli. Ljudje so lahko prehajali ves čas srečanja, ne da bi ob tem morali predložiti osebne dokumente.

Martin Luzar, Dolenjski list 

vir
http://www.dolenjskilist.si/2017/07/02/178764/novice/posavje/Na_meji_potrdili_prijateljstvo/


foto:
Mrijana Konosič, Glasnik Samobora 
 


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon