Srečanje pri Kalinu 1.7.

objava: 02.Julij 2015

Včeraj je minilo dve leti, odkar je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti je na Obrežju in v Bregani potekalo t. i. srečanje pri Kalinu, s katerim so prebivalci s slovenske in hrvaške strani skupaj obeležili omenjeni dogodek iz bližnje zgodovine.

Srečanje se je začelo z nogometno tekmo med otroškimi selekcijami NK Brežice in NK Bregana na Grablicah, nato so na prostor pred gostilno Kalin na Obrežju prišli hrvaški prebivalci in se pozdravili s slovenskimi, s stojnicami so se predstavili Društvo vinogradnikov Dolina-Jesenice, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Terme Čatež in lokalni gostinci. Dogajanje se je nato prestavilo preko mostu pri Kalinu na hrvaško stran, kjer je potekal kulturni program. V njem so nastopili tako Slovenci kot Hrvati. Predstavili so se KUD Licitar Bregana, MoPZ KUD Slavček Velika Dolina, Krajnski muzikanti, Kyokushin karate klub Bregana DIV, Udruga Etno-fletno, KUD Oštrc, harmonikarska sekcija KD Ivan Kobal Krška vas, Klapa Parangal, Tamburaški sastav Od sumraka do zore in še nekateri drugi. Prireditev je povezoval Mislav Maroević.

Župan Samoborja mag. Krešimir Beljak in Renata Kruhan, lastnica Pekarnice Zemljić v Bregani, kamor zahaja tudi veliko prebivalcev s slovenske strani, sta prerezala torto, Kruhanova pa je obiskovalce pogostila tudi s 300 mafini.
Številne zbrane je nagovoril brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril, da je leta 1991 prebivalce z obeh strani meja precej razdvojila in povzročila težave pri sodelovanju. »Pred dvema letoma je prišel velik trenutek, ko smo se ponovno lahko začeli družiti in sodelovati. Občina Brežice dobro sodeluje z vsemi obmejnimi občinami, posebej pa smo veseli dobrega sodelovanja s Samoborjem, saj se vsako leto odvijajo razna srečanja med obema občinama. Brežičani ne moremo brez sejma, saj je v soboto več Brežičanov na sejmu v Samoborju kot v domačem kraju,« je dejal Molan in izrazil upanje, da bo to sodelovanje preraslo tudi v kak evropski projekt, s katerim bodo olepšali in olajšali življenje ob meji. Predsednik mestnega sveta Samoborja Branimir Šiljak je vsem obiskovalcem iz Slovenije zaželel dobrodošlico, prav tako je obiskovalcem nekaj besed namenil župan Samoborja mag. Krešimir Beljak. Med gosti sta bila tudi veleposlanica Republike Hrvaške v Sloveniji Vesna Terzić in poslanec v DZ Igor Zorčič

Rok Retelj

vir: www. posavje.info.

Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon