Srečanje pri Kalinu 1.7.

objava: 02.Julij 2015

Včeraj je minilo dve leti, odkar je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti je na Obrežju in v Bregani potekalo t. i. srečanje pri Kalinu, s katerim so prebivalci s slovenske in hrvaške strani skupaj obeležili omenjeni dogodek iz bližnje zgodovine.

Srečanje se je začelo z nogometno tekmo med otroškimi selekcijami NK Brežice in NK Bregana na Grablicah, nato so na prostor pred gostilno Kalin na Obrežju prišli hrvaški prebivalci in se pozdravili s slovenskimi, s stojnicami so se predstavili Društvo vinogradnikov Dolina-Jesenice, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Terme Čatež in lokalni gostinci. Dogajanje se je nato prestavilo preko mostu pri Kalinu na hrvaško stran, kjer je potekal kulturni program. V njem so nastopili tako Slovenci kot Hrvati. Predstavili so se KUD Licitar Bregana, MoPZ KUD Slavček Velika Dolina, Krajnski muzikanti, Kyokushin karate klub Bregana DIV, Udruga Etno-fletno, KUD Oštrc, harmonikarska sekcija KD Ivan Kobal Krška vas, Klapa Parangal, Tamburaški sastav Od sumraka do zore in še nekateri drugi. Prireditev je povezoval Mislav Maroević.

Župan Samoborja mag. Krešimir Beljak in Renata Kruhan, lastnica Pekarnice Zemljić v Bregani, kamor zahaja tudi veliko prebivalcev s slovenske strani, sta prerezala torto, Kruhanova pa je obiskovalce pogostila tudi s 300 mafini.
Številne zbrane je nagovoril brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril, da je leta 1991 prebivalce z obeh strani meja precej razdvojila in povzročila težave pri sodelovanju. »Pred dvema letoma je prišel velik trenutek, ko smo se ponovno lahko začeli družiti in sodelovati. Občina Brežice dobro sodeluje z vsemi obmejnimi občinami, posebej pa smo veseli dobrega sodelovanja s Samoborjem, saj se vsako leto odvijajo razna srečanja med obema občinama. Brežičani ne moremo brez sejma, saj je v soboto več Brežičanov na sejmu v Samoborju kot v domačem kraju,« je dejal Molan in izrazil upanje, da bo to sodelovanje preraslo tudi v kak evropski projekt, s katerim bodo olepšali in olajšali življenje ob meji. Predsednik mestnega sveta Samoborja Branimir Šiljak je vsem obiskovalcem iz Slovenije zaželel dobrodošlico, prav tako je obiskovalcem nekaj besed namenil župan Samoborja mag. Krešimir Beljak. Med gosti sta bila tudi veleposlanica Republike Hrvaške v Sloveniji Vesna Terzić in poslanec v DZ Igor Zorčič

Rok Retelj

vir: www. posavje.info.

Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon