Srečanje 1. julij 2014

objava: 02.Julij 2014

 
Vabilu, da skupaj praznujemo prvo obletnico vstopa Republike Hrvaške v Evropsko unijo 01. julija 2014 na prostoru med gostilno Kalin in nekdanjo tovarno Šavrić, so se odzvali številni krajani in društva z obeh strani meje.

Pokrovitelja programa sta bila Grad Samobor in Občina Brežice in tako sta gradonačelnik Samobora g. Krešimir Beljak in župan Brežic g. Ivan Molan s priložnostnimi besedami pozdravila vse zbrane in odprla srečanje. Povabilu na srečanje se je odzval tudi veleposlanik Slovenije v Republiki Hrvaški, g. Vojko Volk.

Na prostoru pri Kalinu so se predstavili s svojimi dobrotami: Pekarna Suban, Društvo vinogradnikov Dolina- Jesenice, Turistično društvo Jesenice na Dol., Gostilna Kalin, Jamarski klub Brežice in Terme Čatež.

Sledil je kulturni program, ki je trajal več kot dve uri in  so ga oblikovali : KUD „Licitar“ Bregana, KUD „Slavček“ Velika Dolina, BEKS Bregana, Krajnski muzikanti, KKK Bregana DIV, Plesno društvo „Imani“ Brežice, Tamburaški sastav  „Od sumraka do zore“ in SPC „Breganja“.

Program je povezoval g. Mislav Maroević. Organizatorji programa so bili: MO Bregana, MO Grdanjci, MO Podvrh in KS Jesenice na Dolenjskem in soorganizatorji: Poduzetnički centar Samobor in Komunalac Samobor.

Sončni torek, 01. julija bo v zgodovini kraja ostal zapisan kot dan, ko se je prvič po več kot dvajsetih letih odprl začasni mejni prehod preko mostu pri Kalinu. V preteklosti je to bila glavna prometnica med Brežicami in Samoborom.
V času od 17. do 22. ure so številni domačini in gostje izkoristili priložnost in se sprehodili  med nekdanjo tovarno in gostilno, obujali spomine in se veselili srečanja na mostu, ki je ponovno povezal.

„Samo ena pot je do sočloveka: pot srca.
Vse druge poti so ovinki.“(P. Bosmans)

r.k.
Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon