Srečanje

objava: 08.Junij 2016

Letos pa  že četrto srečanje Slovenskih vasi
 
ki  nosijo to ime s ponosom in prešernim obrazom.  Na lep sončen dan 21. maja , jutro še odeto v svežino in petje ptic ter svetlikajoča rosa od prvih žarkov sonca na cvetočih rožah in zelenju.
Bil je to poseben dan obogaten z vezmi prijateljstva, praznik vaščanov treh vasi, Slovenske vasi iz občine Šentrupert, krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem in Slovenske vasi občine Kočevje, katera je bila letos gostiteljica. Slovenska vas iz občine Pivka  še vedno ne sodeluje in tudi povabljeni vaščani Slovenske vesi iz Madžarske niso uspeli priti.
Že v ranem dopoldnevu smo se zbrali sredi naše vasi, kjer je sledila dobrodošlica in pogostitev  s  prigrizkom in sladico ter zdravica po izbiri. Prisrčnih pozdravov in pogovorov pa stiskov rok seveda na pretek je obogatilo in napolnilo naša srca in to lepo jutro. Saj to je kot rečeno bilo že četrtič in med nami so bili tudi tisti, kateri  predhodno niso uspeli priti.
Zatem smo se z avtobusi  odpeljali proti Gotenici, kjer smo si ogledali predstavitev nekdaj zaprtega območja in rovov. Po kratkem postanku pa smo si ogledali še kraj Kočevska Reka, najdebelejši oreh v Sloveniji in novozgrajeno cerkev, ki naj bi bila sprava za vse porušene cerkve po vojni na Kočevskem.
Nadalje nas je pot vodila do Kočevskega jezera, kjer je v preteklosti obratoval rudnik rjavega premoga. Vso pot je sledila seveda predstavitev naših krajev in navdušenje je bilo veliko.
Naši gosti so spoznali našo okolico in bili navdušeni nad lepotami našega kraja, katero je težko drugače opaziti.
Tako nas je pot pripeljala nazaj v našo vas, k lepo urejenemu vaškemu parku, kjer je potekala slovesnost srečanja. Sledili so pozdravni nagovori predstavnikov Slovenskih vasi : g. Alojz  Gregorčič za Slovensko vas občine Šentrupert, g. Bogdan Palovšnik za Slovensko vas KS Jeseni na Dolenjskem in za Slovensko vas občine Kočevje g. Anton Fabjan.  Izmenjali smo si simbolična darila, katera so potrdila pomen prijateljstva in medsebojnega spoštovanja.  S svojo prisotnostjo pa sta nas počastila tudi poslanec v državnem zboru g. Janko Veber s svojo soprogo. O pomembnosti  tovrstnih srečanj in pogledu vnaprej pa je bila tema njegovega nagovora.
Za dobro voljo in lepo počutje pa je poskrbel s svojo harmoniko g. Miha Veselič  ansambla Jackpot in mlada pevka Lana Hočevar, katera nam je prvič zapela pesem o Rinži in naši Slovenski vasi. Besedilo za to novo pesem je napisal naš vaščan Brane Hren. Priredil in uglasbil  jo je Zupančič Roman, posneta pa je bila v vrhunskem snemalnem studiu g. Primoža Velikonja.
Srečanje je potekalo v odličnem vzdušju, veselju in tudi plesu najbolj vnetih. Prijateljsko kramljanje  pa je trajalo v pozno popoldan.
Tu je mesto, da se zahvalimo tudi sponzorjem: DSO Kočevje, Mercator Ribnica, Intersoks  Kočevje, Neža d.o.o. Cvišlerji, Lovska družina Kočevje in  PGD Kočevje,   kateri so pripomogli k uspešni  organizaciji druženja.  Za pripravo prireditvenega prostora in pomoč pri strežbi kot za bogato peko sladic pa gre velika zahvala  vsem vaščankam in vaščanom naše vasi – gostiteljice. Posebej se iz srca zahvaljujem vsem vaščankam in vaščanom za izkazano pozornost in priznanje za moje delo!
Ob slovesu smo si zaželeli zdravja in ob letu ponovnega snidenja.

Na kraju samem so bile potrjene besede organizatorja:, krepak stisk roke in iskreno prijateljstvo, ki temelji na  spoštovanju in medsebojnem pomoči   je nedvomno vrednota, katero moramo in jo je vredno negovati!,
 
                                                                                                                                                 Organizator


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon