Slavčkovih 60 let

objava: 09.December 2013

 
V prosvetnem domu na Veliki Dolini je bilo v soboto zvečer zelo veselo, saj je tukajšnje Kulturno umetniško društvo Slavček obeležilo šest desetletij svojega delovanja. Pod okriljem KUD Slavček Velika Dolina delujejo štiri sekcije, in sicer Moški pevski zbor, Krajnski muzikanti, dramska sekcija pod imenom Vaška scena in ljudski pevci Vaški fantje 'z Dol'n.
Slavček sestavlja 15 članov, ki jih vodi zborovodja Ignac Slakonja. V letu 2011 so po krajši prekinitvi obudili ljudske pevce Vaške fante 'z Dol'n, ki jih sestavljajo člani MoPZ. Vaška scena je nastala leta 2005, Krajnski muzikanti pa so začeli delovati lani in v KUD Slavček postali pravi ambasadorji mladostne zagnanosti ter iskrenega veselja in ljubezni do kulture.

Po besedah predsednika KUD Slavček Sandija Šumlaja, ki je predsednik društva že slabih 20 let, je teh 60 let minilo zelo hitro. »Velikokrat se moramo marsičemu odreči, tudi domačim, da gremo po poti kulture ter živimo in delamo za naš kraj, naše ljudi. Ni lahko, ampak je pa zmeraj prijetno. Domov pridemo dobre volje, bogatejši v srcu in to je tisto, kar nas že 60 let drži pokonci,« je skrivnost uspešnega in dolgoletnega delovanja društva razkril Šumlaj in dodal, da so se letos v društvu razveselili tudi novih reflektorjev v prosvetnem domu, pevci so dobili nova oblačila, Krajnski muzikanti nov kontrabas, Krajevna skupnost je v domu uredila ogrevanje, pevci pa bodo kmalu spet dobili svoj prostor v kletnih prostorih doma, kjer so že bili včasih. »Za nas je to veliko. Smo skromno društvo z manj kot 50 člani, vendar smo veseli prav vsakega dogodka, na katerem nastopimo. Največje plačilo pa nam je, če lahko nekomu pomagamo,« je dejal Šumlaj. Celoten izkupiček prireditve ob 60-letnici društva bodo namreč namenili šestletni domačinki Nastji Rostohar, ki se sooča s spastično obliko cerebralne paralize.
Člani Vaške scene so se na hudomušen način spomnili določenih dogodivščin iz zgodovine KUD Slavček.
Članom KUD Slavček so bile podeljene tudi Gallusove značke za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Vodja OI JSKD Brežice Simona Rožman Strnad je bronasto Gallusovo značko za več kot pet let delovanja v društvu podelila Stanku Fakinu. Zlate Gallusove značke za več kot 20 let delovanja v društvu so prejeli Srečko Črpič, Stanko Kuhar, Fredi Povh, Sandi Šumlaj, Andrej Kvartuh in Franc Gajski. Častne Gallusove značke za 30 in več let udejstvovanja v društvu pa so prejeli Miha Novosel (30 let), Alojz Potokar (33 let), Andrej Gajski (40 let), Jože Tomše (45 let), Vlado Godec (45 let) in Franc Franko (46 let). KUD Slavček je ob jubileju predsednik KS Velika Dolina Marijan Žibert izročil tudi priznanje KS, prav tako pa so društvu čestitali še predstavniki PGD Velika Dolina, KUD Anton Kreč Čatež ob Savi, OI JSKD Brežice in Zveze kulturnih društev Brežice.

Sicer pa je program ob 60-letnici KUD Slavček, ki ga je povezovala Darja Šumlaj, minil v znamenju nastopov vseh sekcij društva, nekateri člani Vaške scene in pevci pa so se na hudomušen način spomnili takšnih in drugačnih peripetij iz celotne zgodovine društva, ki so polnemu prosvetnemu domu zvabile nasmeh na obraz, veliko obiskovalcev pa je skupaj s pevci tudi zapelo. KUD Slavček je ob jubileju izdalo tudi bilten, v katerem je v sliki in besedi predstavljenih šest desetletij delovanja društva.
R.R.
vir:  http://posavje.info/kultura/slavckovih-60-let.htmlPreberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon