Sanacija cerkve Sv. Marije Magdalene

objava: 21.Januar 2014

 Na pobudo krajanov Jesenic na Dolenjskem je ustanovljen Iniciativni odbor za sanacijo cerkve Sv. Marije Magdalene na Jesenicah.
V letih 1998 in 1999 je potekala zadnja obnova katero je vodil takrat ustanovljen Gradbeni odbor v sodelovanju z Zavodom za spomeniško varstvo. Že nekaj let po obnovi je bilo ugotovljeno, da se kruši omet na delu pod zvonikom kjer je zvonik ojačan s kontrafori. Pred desetimi let so bile na kontrafore postavljene granitne plošče, ki naj bi omilile vdor vode in nastajanje poškodb. Sedanji videz govori, da je omet odpadel in se je po izvedeni odstranitvi plošč ugotovila potreba po širši sanaciji vhodnega dela v cerkev.

Župnik Janez Zdešar se je odzval na pobudo krajanov in se aktivno vključil v sanacijo. Pridobil je vsa potrebna soglasja in usmeritve s strani Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine ter Škofije Novo mesto.

V ponedeljek, 20. januarja 2013 je v prostorih KS Jesenice na Dol. potekal sestanek Iniciativnega odbora s predstavniki Krajevne skupnosti Jesenice na Dol. Predstavljen je bil projekt sanacije vhodnega portala, sanacije ometa, izdelave nadkritja, ureditve odvodnavanja in prestavitev pokopališkega križa.

Sprejet je bil dogovor, da aktivnosti koordinira župnik Janez  Zdešar skupaj z Odborom in povabilom krajanom, da se vključijo  v obnovo z delom/prispevki. Podjetnika Dušan Burja in Slavko Bizjak sta projekt obnove cerkev podprla z nekaterimi deli, ki so bila že izvedena in z nabavo določenih materialov ter izdelavo potrebne konstrukcije.

Sestanek je zaključen z dogovorom, da se obnova nadaljuje v skladu s projektom in določitvijo roka za dokončanje del - praznovanje Marije Magdalene v mesecu juliju 2014.

Nekaj besed o zgodovini in pomenu cerkve Sv. Marije Magdalene, ki se prvič omenja v letu 1444 in je znana kot romarska cerkev. Cerkev je bila prvič dozidana in popravljena, kot povesta letnici nad vrati, med 1536. in 1936. Po vklesani letnici naj bi bila stara 478 let.Svoj pečat je v cerkvi je zapustil barok, saj jo krasijo trije leseni baročni oltarji, glavni iz 17. stoletja, postranska pa iz 18. stoletja. Posebna omemba velja platnom Sv. Notrburgi, zavetnici kmečkih žena, Sv Mihaelu in Sv. Izidorju zaščitniku pastirjev in Sv. Katarini, najverjetneje iz delavnice Valentina Mentzingerja. Vsako leto je tretja nedelja v juliju za kraj svečanost, ker je posvečena svetnici zavetnici cerkve, kar se v kraju poskuša ohraniti kot izročilo kulturne dediščine.

Rajka Križanac Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon