Sanacija cerkve Sv. Marije Magdalene

objava: 21.Januar 2014

 Na pobudo krajanov Jesenic na Dolenjskem je ustanovljen Iniciativni odbor za sanacijo cerkve Sv. Marije Magdalene na Jesenicah.
V letih 1998 in 1999 je potekala zadnja obnova katero je vodil takrat ustanovljen Gradbeni odbor v sodelovanju z Zavodom za spomeniško varstvo. Že nekaj let po obnovi je bilo ugotovljeno, da se kruši omet na delu pod zvonikom kjer je zvonik ojačan s kontrafori. Pred desetimi let so bile na kontrafore postavljene granitne plošče, ki naj bi omilile vdor vode in nastajanje poškodb. Sedanji videz govori, da je omet odpadel in se je po izvedeni odstranitvi plošč ugotovila potreba po širši sanaciji vhodnega dela v cerkev.

Župnik Janez Zdešar se je odzval na pobudo krajanov in se aktivno vključil v sanacijo. Pridobil je vsa potrebna soglasja in usmeritve s strani Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine ter Škofije Novo mesto.

V ponedeljek, 20. januarja 2013 je v prostorih KS Jesenice na Dol. potekal sestanek Iniciativnega odbora s predstavniki Krajevne skupnosti Jesenice na Dol. Predstavljen je bil projekt sanacije vhodnega portala, sanacije ometa, izdelave nadkritja, ureditve odvodnavanja in prestavitev pokopališkega križa.

Sprejet je bil dogovor, da aktivnosti koordinira župnik Janez  Zdešar skupaj z Odborom in povabilom krajanom, da se vključijo  v obnovo z delom/prispevki. Podjetnika Dušan Burja in Slavko Bizjak sta projekt obnove cerkev podprla z nekaterimi deli, ki so bila že izvedena in z nabavo določenih materialov ter izdelavo potrebne konstrukcije.

Sestanek je zaključen z dogovorom, da se obnova nadaljuje v skladu s projektom in določitvijo roka za dokončanje del - praznovanje Marije Magdalene v mesecu juliju 2014.

Nekaj besed o zgodovini in pomenu cerkve Sv. Marije Magdalene, ki se prvič omenja v letu 1444 in je znana kot romarska cerkev. Cerkev je bila prvič dozidana in popravljena, kot povesta letnici nad vrati, med 1536. in 1936. Po vklesani letnici naj bi bila stara 478 let.Svoj pečat je v cerkvi je zapustil barok, saj jo krasijo trije leseni baročni oltarji, glavni iz 17. stoletja, postranska pa iz 18. stoletja. Posebna omemba velja platnom Sv. Notrburgi, zavetnici kmečkih žena, Sv Mihaelu in Sv. Izidorju zaščitniku pastirjev in Sv. Katarini, najverjetneje iz delavnice Valentina Mentzingerja. Vsako leto je tretja nedelja v juliju za kraj svečanost, ker je posvečena svetnici zavetnici cerkve, kar se v kraju poskuša ohraniti kot izročilo kulturne dediščine.

Rajka Križanac Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon