Proščeje na Jesenicah 2019

objava: 24.Julij 2019

Vsako tretjo nedeljo v juliju Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem, skupaj z okoliškimi društvi,  nadaljuje stoletno tradicijo druženja tamkajšnjih krajanov. Tako skušajo obuditi in ohraniti tradicijo in kulturno dediščino, v katero uspešno vključujejo pridih sodobnosti.

V nedeljo, 21. junija, so tako skupaj pripravili t.i. »proščeje«, ki ga je popestril kulturni program in druženje pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah. Dogodek je bil posvečen zavetnici cerkve,  saj se krajani zavedamo pomena materialne in nematerialne kulturne dediščine.

Letošnji program je bil tako sestavljen iz literarnih in glasbenih vložkov. Slednjega sta oblikovala KUD »Slavček« iz Velike Doline – Vaški fantje z Doln in posebni gostje, KUD Licitar iz Bregane. Za popestritev programa pa so letos poskrbeli tudi naši najmlajši krajani - Ajda Gajski, Luna  Križanac ter Matevž in Gašper Frigelj. Obiskovalcem so predstavili recitacije in deklamacije o srečnih otrocih ter babicah  in dedkih, ki kulturno dediščino uspešno prenašajo na mlajši rod.

KUD Licitar je bil ustanovljen  leta 2009, z namenom ohranjanja kulturne dediščine in folklore. Kulturno umetniško društvo šteje 30 aktivnih članov z umetniškim vodjo Miroslavom Regovićem, v katerem deluje ena folklorna in dve tamburaški sekciji.  Vsako leto izvedejo 10-15 nastopov, med drugim tudi v naših krajih. Letos  pa pripravljajo tudi veliki jubilejni koncert ob deseti letnici delovanja.

Slovenski pisatelji in igralec Frane Milčinski -  Ježek, je nekoč dejal: »Ko storiš drugemu dobro – takrat, ko odpreš svoje srce bližnjemu v stiski, lahko gospa sreča pristopi tudi k tebi, gre k tebi v srce in si neizmerno srečen človek«. Za tovrstna dejanja v naši krajevni skupnosti skrbijo tudi člani PGD Obrežje. Letos so se odločili, da svoje poslanstvo nadgradijo še z dobrodelnostjo. Na prireditvah, ki so potekale od petka do nedelje so tako zbirali sredstva za avtomatski defibrilator AED,  ki bo namenjen vsem krajanom. Zbrani na nedeljski prireditvi smo jim čestitali za pobudo, v upanju, da bo akcija obrodila sadove.

Marija Magdalenska nedelja, "šnite", "gverc" ter srečanje s prijatelji in sorodniki, so zagotovo dobra popotnica in hkrati povabilo na srečanje naslednje leto.
 


 


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon