Proščeje na Jesenicah 2019

objava: 24.Julij 2019

Vsako tretjo nedeljo v juliju Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem, skupaj z okoliškimi društvi,  nadaljuje stoletno tradicijo druženja tamkajšnjih krajanov. Tako skušajo obuditi in ohraniti tradicijo in kulturno dediščino, v katero uspešno vključujejo pridih sodobnosti.

V nedeljo, 21. junija, so tako skupaj pripravili t.i. »proščeje«, ki ga je popestril kulturni program in druženje pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah. Dogodek je bil posvečen zavetnici cerkve,  saj se krajani zavedamo pomena materialne in nematerialne kulturne dediščine.

Letošnji program je bil tako sestavljen iz literarnih in glasbenih vložkov. Slednjega sta oblikovala KUD »Slavček« iz Velike Doline – Vaški fantje z Doln in posebni gostje, KUD Licitar iz Bregane. Za popestritev programa pa so letos poskrbeli tudi naši najmlajši krajani - Ajda Gajski, Luna  Križanac ter Matevž in Gašper Frigelj. Obiskovalcem so predstavili recitacije in deklamacije o srečnih otrocih ter babicah  in dedkih, ki kulturno dediščino uspešno prenašajo na mlajši rod.

KUD Licitar je bil ustanovljen  leta 2009, z namenom ohranjanja kulturne dediščine in folklore. Kulturno umetniško društvo šteje 30 aktivnih članov z umetniškim vodjo Miroslavom Regovićem, v katerem deluje ena folklorna in dve tamburaški sekciji.  Vsako leto izvedejo 10-15 nastopov, med drugim tudi v naših krajih. Letos  pa pripravljajo tudi veliki jubilejni koncert ob deseti letnici delovanja.

Slovenski pisatelji in igralec Frane Milčinski -  Ježek, je nekoč dejal: »Ko storiš drugemu dobro – takrat, ko odpreš svoje srce bližnjemu v stiski, lahko gospa sreča pristopi tudi k tebi, gre k tebi v srce in si neizmerno srečen človek«. Za tovrstna dejanja v naši krajevni skupnosti skrbijo tudi člani PGD Obrežje. Letos so se odločili, da svoje poslanstvo nadgradijo še z dobrodelnostjo. Na prireditvah, ki so potekale od petka do nedelje so tako zbirali sredstva za avtomatski defibrilator AED,  ki bo namenjen vsem krajanom. Zbrani na nedeljski prireditvi smo jim čestitali za pobudo, v upanju, da bo akcija obrodila sadove.

Marija Magdalenska nedelja, "šnite", "gverc" ter srečanje s prijatelji in sorodniki, so zagotovo dobra popotnica in hkrati povabilo na srečanje naslednje leto.
 


 


Preberite tudi...

»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
»
15   Marec
Krajevne skupnosti v Občini Brežice od ponedeljka, 16.3.2020, do nadaljnjega zapirajo svoja vrata.
Preberi več
»
12   Marec
1o. marca je pričela veljati Odredba o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.
Preberi več
»
04   Marec
Z velikim veseljem prilagamo zapis iz Posavskega obzornika o ustanovitvi novega KUD Mokriške vrane.
Preberi več
»
04   Marec
Novonastalo kulturno umetniško društvo Mokriške vrane vabi nove člane.
Preberi več
»
21   Februar
V ponedeljek, 24.2.2020 ob 18 uri je sklicana 9.redna seja Sveta KS Jesenice na Dol.
Preberi več
Telefon Telefon