Proščeje na Jesenicah 2019

objava: 24.Julij 2019

Vsako tretjo nedeljo v juliju Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem, skupaj z okoliškimi društvi,  nadaljuje stoletno tradicijo druženja tamkajšnjih krajanov. Tako skušajo obuditi in ohraniti tradicijo in kulturno dediščino, v katero uspešno vključujejo pridih sodobnosti.

V nedeljo, 21. junija, so tako skupaj pripravili t.i. »proščeje«, ki ga je popestril kulturni program in druženje pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah. Dogodek je bil posvečen zavetnici cerkve,  saj se krajani zavedamo pomena materialne in nematerialne kulturne dediščine.

Letošnji program je bil tako sestavljen iz literarnih in glasbenih vložkov. Slednjega sta oblikovala KUD »Slavček« iz Velike Doline – Vaški fantje z Doln in posebni gostje, KUD Licitar iz Bregane. Za popestritev programa pa so letos poskrbeli tudi naši najmlajši krajani - Ajda Gajski, Luna  Križanac ter Matevž in Gašper Frigelj. Obiskovalcem so predstavili recitacije in deklamacije o srečnih otrocih ter babicah  in dedkih, ki kulturno dediščino uspešno prenašajo na mlajši rod.

KUD Licitar je bil ustanovljen  leta 2009, z namenom ohranjanja kulturne dediščine in folklore. Kulturno umetniško društvo šteje 30 aktivnih članov z umetniškim vodjo Miroslavom Regovićem, v katerem deluje ena folklorna in dve tamburaški sekciji.  Vsako leto izvedejo 10-15 nastopov, med drugim tudi v naših krajih. Letos  pa pripravljajo tudi veliki jubilejni koncert ob deseti letnici delovanja.

Slovenski pisatelji in igralec Frane Milčinski -  Ježek, je nekoč dejal: »Ko storiš drugemu dobro – takrat, ko odpreš svoje srce bližnjemu v stiski, lahko gospa sreča pristopi tudi k tebi, gre k tebi v srce in si neizmerno srečen človek«. Za tovrstna dejanja v naši krajevni skupnosti skrbijo tudi člani PGD Obrežje. Letos so se odločili, da svoje poslanstvo nadgradijo še z dobrodelnostjo. Na prireditvah, ki so potekale od petka do nedelje so tako zbirali sredstva za avtomatski defibrilator AED,  ki bo namenjen vsem krajanom. Zbrani na nedeljski prireditvi smo jim čestitali za pobudo, v upanju, da bo akcija obrodila sadove.

Marija Magdalenska nedelja, "šnite", "gverc" ter srečanje s prijatelji in sorodniki, so zagotovo dobra popotnica in hkrati povabilo na srečanje naslednje leto.
 


 


Preberite tudi...

»
24   September
Vabimo vas v četrtek, 26.9.2019 med 16. in 18. uro na brezplačno merjenje kostne gostote.
Preberi več
»
30   Avgust
Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka sprememb OPPN za občino Brežice
Preberi več
»
17   Julij
Program »PROŠČEJE NA JESENICAH« bo potekal 19, 20. in 21. julija 2019
Preberi več
»
03   Julij
Zahvala vsem, ki so prispevali, da je SREČANJE PRI KALINU 1.7.2019, bilo praznično in prisrčno.
Preberi več
»
01   Julij
Vabljeni 1. julija 2019 ob 17.30 - Srečanje pri Kalinu.
Preberi več
»
31   Maj
V sredo, 29 maja je potekla 6. redna seja sveta KS Jesenice na Dol.
Preberi več
»
29   Maj
V soboto, 18.maja 2019 je potekalo 7. srečanje slovenskih vasi, ki ga je letos organizirala naša vas
Preberi več
»
23   Maj
V Slovenski vasi so v soboto organizirali 7. srečanje Slovenskih vasi.
Preberi več
»
22   Maj
16.maja 2019 je v KS Jesenice na Dol. potekala predstavitev knjige "Vas s tremi imeni" I. Bogovčiča.
Preberi več
»
17   April
KO Rdečega križa Jesenice na Dol. je v soboto, 13. aprila 2019, organizirala srečanje krajanov.
Preberi več
Telefon Telefon