Proščeje 2017

objava: 27.Julij 2017

 »PROŠČEJE NA JESENICAH«,
 
Skupnimi močmi:  Prostovoljno gasilsko društvo Obrežje, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Kulturno umetniško društvo Slavček iz Velike Doline in Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem,  nadaljujejo stoletno tradicijo druženja  krajanov. Poskušajo ohraniti izročilo kulturne dediščine,   ki so ga prijeli do svojih staršev, babic in dedkov. Pregovor pravi da je »Življenje dolga pot: moraš se naučiti biti mlad, nato zrasti, da se naučiš biti zrel, in odrasti, da se naučiš biti star. Ničesar ne smeš izpustiti.«
 
Marija Magdalenska nedelja, zvoki glasbe, "šnite" in "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo drobna dejanja katera ne smemo izpustiti, katera napolnijo dušo in ostanejo v spominu.
 
Na začetku programa so  zapeli člani KUD Slavček iz Velike Doline z spletom ljudskih pesmi.  Potem se je predstavil Matej Franko iz Podgračenega, učenec Glasbene šole Brežice, katero obiskuje že četrto leto. Matej je razveselil vse prisotne z prebiranjem harmonike  in še enkrat potrdil,  da bo za njega še slišati.
 
Posebne gostje programu so bile Ljudske pevke Žejno,  ki uspešno delujejo od leta 2004,  kot sekcija KUD Anton Kreč Čatež ob Savi. Nastopajo po različnih krajih po Sloveniji, gostovale so že v Italiji pri zamejskih Slovencih, v Kanadi pri naših rojakih in večkrat na Hrvaškem. Izdale so 3 zgoščenke, vsako leto pa organizirajo srečanje ljudskih pevcev na Čatežu, kamor povabijo skupine iz drugih krajev Slovenije. Tako spoznavajo ljudsko pesem tudi od drugod in sklepajo nova prijateljstva z ljubitelji domače, ljudske pesmi. Rade se odzovejo na vsako povabilo, da  predstavijo  pesmi tudi drugim. Imajo širok izbor pesmi za razne priložnosti.
 
Pregovor pravi: Oči so nam dane, da vidimo dobroto, ušesa, da slišimo glas modrosti, roke imamo za darovanje in usta, da pojemo hvalnico življenju. Zato so nedeljski program oblikovale ljudske pesmi in izročilo.
 
Srečanje so pomagali organizirati člani prostovoljnega gasilskega društva Obrežje. Ob tej priložnosti so im  se še enkrat zahvalili  in čestitali ob jubileju,  ki so ga praznovali v letu 2016 in priznanju Občine Brežice, ki so ga na pobudo številnih društev prijeli v oktobru 2016. V obrazložitvi nagrade je bilo zapisano: »oktobrsko priznanje Občine Brežice za leto 2016 se podeli Prostovoljnemu gasilskemu društvu Obrežje ob 90. letnici ustanovitve in neprekinjenega izredno uspešnega delovanja na področju razvoja in pospeševanja gasilstva v Občini Brežice in na ostalih področjih družbenega dela tako v domačem kraju kot v občini, v Posavju in širše.«
 
Tudi po izrečenih zahvalah in končanem programu druženje se je nadaljevalo in nedelja je še naprej bila sončna in je dišala po medenjakih in gvercu.
 
 


Preberite tudi...

»
03   Julij
Vabljeni na 11. Srečanje pri Kalinu 2024 ki bo v petek, 5. julija 2024 ob 19. uri.
Preberi več
»
16   April
Ob?ina Breice objavlja javno razgrnitev OPPN za poslovno obrtno cono Jesenice do 16.4 do 16.5.2024
Preberi več
»
15   Marec
Od ponedeljka, 18. marca 2024,bo lokalna cesta pri Kalinu začasno zaprta za promet vozil.
Preberi več
»
05   Februar
Ob slovenskem kulturnem prazniku Vas vljudno vabimo na prireditev, ki bo 6. februarja ob 17. uri.
Preberi več
»
24   Januar
Vabljeni na prvo srečanje Iz oči v oči, ki bo v ponedeljek, 29. januarja 2024.
Preberi več
»
12   Oktober
Obvestilo o začasni zapori na mejnem prehodu v ponedeljek, 16. oktobra 2023 med 12. in 5.uro
Preberi več
»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
Telefon Telefon