Proščeje 2017

objava: 27.Julij 2017

 »PROŠČEJE NA JESENICAH«,
 
Skupnimi močmi:  Prostovoljno gasilsko društvo Obrežje, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Kulturno umetniško društvo Slavček iz Velike Doline in Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem,  nadaljujejo stoletno tradicijo druženja  krajanov. Poskušajo ohraniti izročilo kulturne dediščine,   ki so ga prijeli do svojih staršev, babic in dedkov. Pregovor pravi da je »Življenje dolga pot: moraš se naučiti biti mlad, nato zrasti, da se naučiš biti zrel, in odrasti, da se naučiš biti star. Ničesar ne smeš izpustiti.«
 
Marija Magdalenska nedelja, zvoki glasbe, "šnite" in "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo drobna dejanja katera ne smemo izpustiti, katera napolnijo dušo in ostanejo v spominu.
 
Na začetku programa so  zapeli člani KUD Slavček iz Velike Doline z spletom ljudskih pesmi.  Potem se je predstavil Matej Franko iz Podgračenega, učenec Glasbene šole Brežice, katero obiskuje že četrto leto. Matej je razveselil vse prisotne z prebiranjem harmonike  in še enkrat potrdil,  da bo za njega še slišati.
 
Posebne gostje programu so bile Ljudske pevke Žejno,  ki uspešno delujejo od leta 2004,  kot sekcija KUD Anton Kreč Čatež ob Savi. Nastopajo po različnih krajih po Sloveniji, gostovale so že v Italiji pri zamejskih Slovencih, v Kanadi pri naših rojakih in večkrat na Hrvaškem. Izdale so 3 zgoščenke, vsako leto pa organizirajo srečanje ljudskih pevcev na Čatežu, kamor povabijo skupine iz drugih krajev Slovenije. Tako spoznavajo ljudsko pesem tudi od drugod in sklepajo nova prijateljstva z ljubitelji domače, ljudske pesmi. Rade se odzovejo na vsako povabilo, da  predstavijo  pesmi tudi drugim. Imajo širok izbor pesmi za razne priložnosti.
 
Pregovor pravi: Oči so nam dane, da vidimo dobroto, ušesa, da slišimo glas modrosti, roke imamo za darovanje in usta, da pojemo hvalnico življenju. Zato so nedeljski program oblikovale ljudske pesmi in izročilo.
 
Srečanje so pomagali organizirati člani prostovoljnega gasilskega društva Obrežje. Ob tej priložnosti so im  se še enkrat zahvalili  in čestitali ob jubileju,  ki so ga praznovali v letu 2016 in priznanju Občine Brežice, ki so ga na pobudo številnih društev prijeli v oktobru 2016. V obrazložitvi nagrade je bilo zapisano: »oktobrsko priznanje Občine Brežice za leto 2016 se podeli Prostovoljnemu gasilskemu društvu Obrežje ob 90. letnici ustanovitve in neprekinjenega izredno uspešnega delovanja na področju razvoja in pospeševanja gasilstva v Občini Brežice in na ostalih področjih družbenega dela tako v domačem kraju kot v občini, v Posavju in širše.«
 
Tudi po izrečenih zahvalah in končanem programu druženje se je nadaljevalo in nedelja je še naprej bila sončna in je dišala po medenjakih in gvercu.
 
 


Preberite tudi...

»
17   November
Komunala uporabnike obvešča, da bo 20.11. med 9.in 12. potekala akcija zbiranja nevarnih odpadkov.
Preberi več
»
13   Oktober
Uradna predaja ureditve ob R675 bo potekala v petek,15. oktobra 2021, ob 11.00 na naslovu Obrežje 6,
Preberi več
»
04   Oktober
Od ponedeljka, 4. do petka 8. oktobra poteka akcija zbiranja starega papirja pri OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
02   Julij
Zahvala vsem, ki so sodelovali v programu Srečanje pri Kalinu 2021.
Preberi več
»
03   Junij
28. maja 2021 je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, obiskal brežiško občino
Preberi več
»
20   Maj
»
13   Marec
Obveščamo vse uporabnike storitev ZD Brežice o urniku testiranj, v tednu med 15. in 20 marcem 2021.
Preberi več
»
06   Januar
Prejeli smo vabilo in obvestilo KUD Mokriške vrane
Preberi več
»
23   December
Preberi več
»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
Telefon Telefon