Praznovanje na Jesenicah na Dolenjskem

objava: 22.Julij 2013

Turistično društvo in krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem pa gasilci z Obrežja nadaljujejo stoletno tradicijo druženja svojih krajanov in članov društev. Tako obujajo in ohranjajo stare šege ob hkratnem dodajanju vsebin, vpetih v sodobni čas. Zvrstilo se je že kar nekaj prireditev, ki so popestrile jeseniške poletne dneve in pritegnile obiskovalce tudi od drugod.

V soboto, 20. junija, smo se zabavali ob gasilskih »igrah brez meja«, s katerimi je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno vrtno veselico. V nedeljo, 21. junija, so ponovno pripravili proščenje s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah.Bogat kulturni program sta oblikovali sekciji KUD »Slavček« Velika Dolina. Praznična nedelja brez naših »slavčkov« ne bila popolna. Ob tej priložnosti so prejeli posebne čestitke, saj je to njihovo jubilejno leto. Decembra 2013 bo namreč dolinsko kulturno društvo praznovalo 60 let organiziranega delovanja. Na obeležje jubileja se skrbno pripravljajo, med drugim bodo izdali zbornik, vrhunec pa bo Veseli večer v novembru. Že naslov zaključne prireditve obeta, da obiskovalcem ne bo težko nameniti aplavza ob tako visoki obletnici.

KUD »Slavček« Velika Dolina je bilo gonilna sila družabnega življenja v časih, ko še ni bilo sodobne vizualne tehnologije. A kljub njeni agresivni prodornosti, ali pa morda prav zaradi nje, ljudje radi prisluhnemo temu, kar nam pripravijo domači ljudje v domačih kulturnih društvih. Moški pevski zbor in vaški fantje z Velike Doline uspešno delujejo pod umetniškim vodstvom Ignaca Slakonje. Naj še tu omenimo, da je gospod Slakonja za svoj prispevek k razvoju ljubiteljske kulture v občini, predvsem na področju ohranjanja slovenskega ljudskega glasbenega izročila, v letu 2011 prejel oktobrsko nagrado Občine Brežice.

V drugem delu program se je predstavilainstrumentalna sekcija KUD SlavčekKrajnski muzikanti, ki jo sestavljajo mladi in uspešni glasbeniki. Za sebojimajo že kar nekaj nastopov, tudi samostojen koncert, kar je vsekakor spodbudno. Tudi za svoj nastop na tem proščenju so sizaslužili velik aplavz in pohvale.

»Drobna dejanja, ki jih naredimo, so boljša kot tista, ki jih samo načrtujemo,«pravi star pregovor.Zvoki glasbe, "šnite" in "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo taka drobna dejanja, ki napolnijo dušo mnogim obiskovalcem proščenja.

Rajka KrižanecPreberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon