Praznovanje na Jesenicah na Dolenjskem

objava: 22.Julij 2013

Turistično društvo in krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem pa gasilci z Obrežja nadaljujejo stoletno tradicijo druženja svojih krajanov in članov društev. Tako obujajo in ohranjajo stare šege ob hkratnem dodajanju vsebin, vpetih v sodobni čas. Zvrstilo se je že kar nekaj prireditev, ki so popestrile jeseniške poletne dneve in pritegnile obiskovalce tudi od drugod.

V soboto, 20. junija, smo se zabavali ob gasilskih »igrah brez meja«, s katerimi je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno vrtno veselico. V nedeljo, 21. junija, so ponovno pripravili proščenje s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah.Bogat kulturni program sta oblikovali sekciji KUD »Slavček« Velika Dolina. Praznična nedelja brez naših »slavčkov« ne bila popolna. Ob tej priložnosti so prejeli posebne čestitke, saj je to njihovo jubilejno leto. Decembra 2013 bo namreč dolinsko kulturno društvo praznovalo 60 let organiziranega delovanja. Na obeležje jubileja se skrbno pripravljajo, med drugim bodo izdali zbornik, vrhunec pa bo Veseli večer v novembru. Že naslov zaključne prireditve obeta, da obiskovalcem ne bo težko nameniti aplavza ob tako visoki obletnici.

KUD »Slavček« Velika Dolina je bilo gonilna sila družabnega življenja v časih, ko še ni bilo sodobne vizualne tehnologije. A kljub njeni agresivni prodornosti, ali pa morda prav zaradi nje, ljudje radi prisluhnemo temu, kar nam pripravijo domači ljudje v domačih kulturnih društvih. Moški pevski zbor in vaški fantje z Velike Doline uspešno delujejo pod umetniškim vodstvom Ignaca Slakonje. Naj še tu omenimo, da je gospod Slakonja za svoj prispevek k razvoju ljubiteljske kulture v občini, predvsem na področju ohranjanja slovenskega ljudskega glasbenega izročila, v letu 2011 prejel oktobrsko nagrado Občine Brežice.

V drugem delu program se je predstavilainstrumentalna sekcija KUD SlavčekKrajnski muzikanti, ki jo sestavljajo mladi in uspešni glasbeniki. Za sebojimajo že kar nekaj nastopov, tudi samostojen koncert, kar je vsekakor spodbudno. Tudi za svoj nastop na tem proščenju so sizaslužili velik aplavz in pohvale.

»Drobna dejanja, ki jih naredimo, so boljša kot tista, ki jih samo načrtujemo,«pravi star pregovor.Zvoki glasbe, "šnite" in "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo taka drobna dejanja, ki napolnijo dušo mnogim obiskovalcem proščenja.

Rajka KrižanecPreberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon