Praznovanje na Jesenicah na Dolenjskem

objava: 20.Julij 2015Tudi letos se je na Jesenicah na Dolenjskem zvrstilo kar nekaj prireditev, ki so popestrile jeseniške poletne dneve in pritegnile obiskovalce tudi od drugod.

Turistično društvo in krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem pa gasilci z Obrežja nadaljujejo dolgoletno tradicijo druženja svojih krajanov.

V soboto, 18. junija, smo se zabavali ob gasilskih »igrah brez meja«, s katerimi je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno in vedno dobro obiskano vrtno veselico. V nedeljo, 19. junija, so ponovno pripravili »Proščeje« s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah.

Vsako leto je tretja nedelja v juliju namenjena tej svetnici, zavetnici naše cerkve, kar v kraju ohranjamo kot izročilo kulturne dediščine. Pri tem se sklicujemo na misel domačina prof. Ivana Bogovčiča: »Brez preteklosti ni sedanjosti in ne prihodnosti. Če si uničimo korenine, pademo kot posušeno drevo.« Bogat kulturni program sta oblikovali dve sekciji KUD »Slavček« Velika Dolina – Vaški fantje in Krajnski muzikanti.
Ansambel Krajnski muzikanti sestavljajo mladi in uspešni glasbeniki. Za seboj imajo že kar nekaj nastopov, dve avtorski pesmi, samostojen koncert, kar je vsekakor spodbudno. Pohvalijo se lahko z bronasto medaljo na Loborfestu in s sodelovanjem v TV oddajah pa še z nastopom na festivalu v Števerjanu. Tudi za svoj nedeljski nastop so si zaslužili velik aplavz in pohvale.
Posebne gostje nedeljskega programa so bile članice Vokalne skupine Aria iz Dobove. Skupino sestavlja pet dobovskih deklet, ki jih »družita prijateljstvo ter ljubezen do glasbe in petja.« Od leta 2013 delujejo kot sekcija Kulturnega društva Zvezda Dobova. Z veseljem sodelujejo na najrazličnejših kulturnih prireditvah v občini in drugod, udeležujejo se pevskih revij, pripravljajo samostojne koncerte, večkrat so nastopile ob spremljavi Gasilskega pihalnega orkestra iz Loč. V letošnjem letu so med drugim sodelovale tudi pri ustvarjanju mladinskega filma Tisto dekle, ki so ga skupaj s skupino Fonem glasbeno obogatile. Vokalna skupina deluje pod umetniškim vodstvom Katje Bogovič.

»Življenje lahko razumemo samo za nazaj, živeti pa ga je treba za naprej,« pravi pregovor. Obujanje in ohranjanje tradicije ter kulturne dediščine ob hkratnem dodajanju vsebin, vpetih v sodobni čas, daje naši praznični nedelji drugačen smisel.

Rajka Križanac


Preberite tudi...

»
03   Julij
Vabljeni na 11. Srečanje pri Kalinu 2024 ki bo v petek, 5. julija 2024 ob 19. uri.
Preberi več
»
16   April
Ob?ina Breice objavlja javno razgrnitev OPPN za poslovno obrtno cono Jesenice do 16.4 do 16.5.2024
Preberi več
»
15   Marec
Od ponedeljka, 18. marca 2024,bo lokalna cesta pri Kalinu začasno zaprta za promet vozil.
Preberi več
»
05   Februar
Ob slovenskem kulturnem prazniku Vas vljudno vabimo na prireditev, ki bo 6. februarja ob 17. uri.
Preberi več
»
24   Januar
Vabljeni na prvo srečanje Iz oči v oči, ki bo v ponedeljek, 29. januarja 2024.
Preberi več
»
12   Oktober
Obvestilo o začasni zapori na mejnem prehodu v ponedeljek, 16. oktobra 2023 med 12. in 5.uro
Preberi več
»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
Telefon Telefon