Praznovanje na Jesenicah na Dolenjskem

objava: 20.Julij 2015Tudi letos se je na Jesenicah na Dolenjskem zvrstilo kar nekaj prireditev, ki so popestrile jeseniške poletne dneve in pritegnile obiskovalce tudi od drugod.

Turistično društvo in krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem pa gasilci z Obrežja nadaljujejo dolgoletno tradicijo druženja svojih krajanov.

V soboto, 18. junija, smo se zabavali ob gasilskih »igrah brez meja«, s katerimi je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno in vedno dobro obiskano vrtno veselico. V nedeljo, 19. junija, so ponovno pripravili »Proščeje« s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah.

Vsako leto je tretja nedelja v juliju namenjena tej svetnici, zavetnici naše cerkve, kar v kraju ohranjamo kot izročilo kulturne dediščine. Pri tem se sklicujemo na misel domačina prof. Ivana Bogovčiča: »Brez preteklosti ni sedanjosti in ne prihodnosti. Če si uničimo korenine, pademo kot posušeno drevo.« Bogat kulturni program sta oblikovali dve sekciji KUD »Slavček« Velika Dolina – Vaški fantje in Krajnski muzikanti.
Ansambel Krajnski muzikanti sestavljajo mladi in uspešni glasbeniki. Za seboj imajo že kar nekaj nastopov, dve avtorski pesmi, samostojen koncert, kar je vsekakor spodbudno. Pohvalijo se lahko z bronasto medaljo na Loborfestu in s sodelovanjem v TV oddajah pa še z nastopom na festivalu v Števerjanu. Tudi za svoj nedeljski nastop so si zaslužili velik aplavz in pohvale.
Posebne gostje nedeljskega programa so bile članice Vokalne skupine Aria iz Dobove. Skupino sestavlja pet dobovskih deklet, ki jih »družita prijateljstvo ter ljubezen do glasbe in petja.« Od leta 2013 delujejo kot sekcija Kulturnega društva Zvezda Dobova. Z veseljem sodelujejo na najrazličnejših kulturnih prireditvah v občini in drugod, udeležujejo se pevskih revij, pripravljajo samostojne koncerte, večkrat so nastopile ob spremljavi Gasilskega pihalnega orkestra iz Loč. V letošnjem letu so med drugim sodelovale tudi pri ustvarjanju mladinskega filma Tisto dekle, ki so ga skupaj s skupino Fonem glasbeno obogatile. Vokalna skupina deluje pod umetniškim vodstvom Katje Bogovič.

»Življenje lahko razumemo samo za nazaj, živeti pa ga je treba za naprej,« pravi pregovor. Obujanje in ohranjanje tradicije ter kulturne dediščine ob hkratnem dodajanju vsebin, vpetih v sodobni čas, daje naši praznični nedelji drugačen smisel.

Rajka Križanac


Preberite tudi...

»
17   November
Komunala uporabnike obvešča, da bo 20.11. med 9.in 12. potekala akcija zbiranja nevarnih odpadkov.
Preberi več
»
13   Oktober
Uradna predaja ureditve ob R675 bo potekala v petek,15. oktobra 2021, ob 11.00 na naslovu Obrežje 6,
Preberi več
»
04   Oktober
Od ponedeljka, 4. do petka 8. oktobra poteka akcija zbiranja starega papirja pri OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
02   Julij
Zahvala vsem, ki so sodelovali v programu Srečanje pri Kalinu 2021.
Preberi več
»
03   Junij
28. maja 2021 je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, obiskal brežiško občino
Preberi več
»
20   Maj
»
13   Marec
Obveščamo vse uporabnike storitev ZD Brežice o urniku testiranj, v tednu med 15. in 20 marcem 2021.
Preberi več
»
06   Januar
Prejeli smo vabilo in obvestilo KUD Mokriške vrane
Preberi več
»
23   December
Preberi več
»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
Telefon Telefon