Praznovanje na Jesenicah

objava: 18.Julij 2016

 
Turistično društvo in Krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem pa gasilci z Obrežja nadaljujejo stoletno tradicijo druženja svojih krajanov. Tako obujajo in ohranjajo tradicijo ter kulturno dediščino ob hkratnem dodajanju vsebin, vpetih v sodobni čas. Tudi letos se je in bo  zvrstilo  nekaj prireditev, ki  popestrijo jeseniške poletne dneve in pritegnejo obiskovalce tudi od drugod.
 
V nedeljo, 17. junija, so ponovno pripravili »Proščeje« s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah.
 
Vsako leto je tretja nedelja v juliju za kraj svečanost, ker je posvečena svetnici zavetnici cerkve, kar se v kraju poskuša ohraniti kot izročilo kulturne dediščine. Po vklesani letnici naj bi bila cerkev Marije Magdalene  stara 460 let.

Bogat kulturni program sta oblikovali: KUD »Slavček« Velika Dolina – Vaški fantje z Doln in posebni gosti „KUD Licitar„ iz Bregane. KUD Licitar so ustanovljeni z namenom ohranjanja kulturne dediščine in folklore v kraju v katerem živijo, leta 2009 in štejejo 30 aktivnih članov.  V društvu sta aktivni:  ena folklorna in dve tamburaški sekciji.  Vsako leto izvedejo 10-15 nastopov. Umetniški vodja ansambla je Miroslav Regović. Uspešno skupaj sodelujemo v  različnih programih in koncertih, že tretje leto.
 
Ob tej priložnosti smo za vse prisotne  malo obudili spomin na pomen »lecta« ali »licitara«,  ker so vsako leto na prireditvi prisotni tradicionalni proizvodi v obliki srčkov, ki imajo posebno sporočilo.

V soboto, 23. junija, bojo potekale gasilske »igre brez meja«, s katerimi  je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno vrtno veselico, ki je pa letos zaradi vremena prestavljena za en teden.

»Drobna dejanja, ki jih naredimo, so boljša kot tista, ki jih samo načrtujemo,« pravi star pregovor.
Zvoki glasbe, «lect«, "šnite", "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo taka drobna dejanja, ki napolnijo dušo mnogim obiskovalcem proščenja.


Rajka Križanac 
 


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon