Praznovanje na Jesenicah

objava: 22.Julij 2014

Turistično društvo in krajevna skupnost z Jesenic na Dolenjskem skupaj z gasilci z Obrežja nadaljujemo tradicijo druženja krajanov. Letos se je spet zvrstilo kar nekaj prireditev, ki so popestrile jeseniške poletne dneve in pritegnile obiskovalce tudi od drugod.

V soboto, 19. junija, smo se zabavali ob gasilskih igrah brez meja, s katerimi je PGD Obrežje poživilo svojo tradicionalno vrtno veselico. V nedeljo, 2o. junija, smo ponovno pripravili proščenje s kulturnim programom in druženjem krajanov pri cerkvi Marije Magdalene na Jesenicah. Vsako leto je namreč tretja nedelja v juniju posvečena zavetnici cerkve. S slovesnostjo krajani ohranjamo večstoletno kulturno izročilo prednikov, saj naj bi bila cerkev Marije Magdalene stara 478 let, kot pove vklesana letnica, slovesnostim pa dodajamo vsebine, vpete v sodobni čas.

Bogat kulturni program sta oblikovali sekciji KUD Slavček Velika Dolina. Praznična nedelja brez naših »slavčkov« ne bila popolna. Ob tej priložnosti so prejeli čestitke, saj so decembra 2013 praznovali 60 let organiziranega delovanja.
V drugem delu programa se je predstavila instrumentalna sekcija KUD Slavček Kranjski muzikanti, ki jo sestavljajo mladi in uspešni glasbeniki. Za seboj imajo že kar nekaj nastopov, avtorskih pesmi in samostojen koncert. Pohvalijo se lahko z bronasto medaljo na Loborfestu in s tekmovanjem na Planet TV v oddaji Raketa, kjer so se uvrstili v finale. Tudi za svoj nedeljski nastop so prejeli velik aplavz in številne pohvale.

Župnija Velika Dolina je pristopila k pripravi ustrezne dokumentacije za obnovo cerkve in k zbiranju ponudb možnih izvajalcev del. K sodelovanju so pritegnili Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je potrebno vse posege izvajati po njihovih pogojih in navodilih. Dela že potekajo – pravkar obnavljajo vhod v cerkev − in župnija vabi krajane, da se odzovejo njeni prošnji in pomagajo zbrati potrebna sredstva.

»Drobna dejanja, ki jih naredimo, so boljša kot tista, ki jih samo načrtujemo,« pravi pregovor. Zvoki glasbe, "šnite" in "gverc", srečanje s prijatelji so zagotovo taka drobna dejanja, ki napolnijo dušo mnogim obiskovalcem proščenja.

Rajka Križanac


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon