Pesem je most do srca

objava: 05.Januar 2019


Pesem je most do srca

Že deseto leto zapored je Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem svojim krajanom podarilo Božično-novoletni koncert v cerkvi sv. Marije Magdalene. 
Zadnjo soboto v decembru 2018 so številni obiskovalci prisluhnili bogatemu  programu z naslovom »Koncert ob koncu leta«. Glasbeni večer so oblikovali člani Rajhenburškega okteta z gostjo Anjo Žabkar, sopranistko, na klavirju je pevce spremljal Martin Šušterič.
Glasba plemeniti življenje, seže v globino duše, je most do srca. Tako pravijo rajhenburški pevci, Margareta Marjetič, predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica, pa dodaja:
 
»Pesem s svojo izrazno močjo zmore premagovati razglašenost vsakdanjika. Ko zadoni v sozvočju s pevskimi prijatelji, se ji pridružita še medsebojna pripadnost in tovarištvo.
Rajhenburški oktet si je letos pripel peto obletnico. S svojimi lepo zlitimi glasovi in simpatičnim nastopom vztrajno utrjuje most do src poslušalcev, spodbuja k dobremu in  povezuje ljudi. Ideja o skupnem prepevanju v manjši skupini je pevce povezovala že prej, kot organiziran oktet pa pojejo od pomladi 2013, ko so v maju  na prvem letnem koncertu že povedali, da pojejo ljubezni.
 
Oktetov izbor je širok in raznolik, sega od narodne pesmi do popevk in skladb sodobnikov. Mnogo pesmi je bilo prirejenih prav za oktet, za kar je zaslužen predvsem njihov umetniški vodja Janko Avsenak. V sozvočje jih vodita tenkočuten glasbeni posluh, ustvarjalni nemir, želja po novem, drugačnem. Zvenijo zdaj šegavo, zdaj resno, včasih so zadovoljni, drugikrat kritični, pa zopet ponosni, dejavni, prisrčni. Zato jih imamo radi in želimo  ̶  njim in sebi  ̶  še bogato pevsko pot.«
 
Dolg aplavz na zaključku koncerta v cerkvi sv. Marije Magdalene je potrdil,  da so člani okteta s svojimi glasovi, simpatičnim nastopom in bogatim programom poiskali most do src poslušalcev. Anja Žabkar je gostovala že četrtič in nas znova navdušila s svojim čarobnim sopranom.
 
Po koncertu je bilo v Domu krajanov še prednovoletno srečanje, ki so ga skupaj pripravili KS Jesenice na Dolenjskem, KS Velika Dolina in Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice.

Deseti Božično-novoletni koncert s priznanimi glasbeniki je dokaz, da je mogoče tudi v manjših krajih in s skromnimi sredstvi pripraviti odlične kulturne dogodke. Da se je december iztekel radostno, ob zakuski, kramljanju in prijaznih voščilih, je zaslužno Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem.
 
Rajka Križanac 
 


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon