Pesem je most do srca

objava: 05.Januar 2019


Pesem je most do srca

Že deseto leto zapored je Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem svojim krajanom podarilo Božično-novoletni koncert v cerkvi sv. Marije Magdalene. 
Zadnjo soboto v decembru 2018 so številni obiskovalci prisluhnili bogatemu  programu z naslovom »Koncert ob koncu leta«. Glasbeni večer so oblikovali člani Rajhenburškega okteta z gostjo Anjo Žabkar, sopranistko, na klavirju je pevce spremljal Martin Šušterič.
Glasba plemeniti življenje, seže v globino duše, je most do srca. Tako pravijo rajhenburški pevci, Margareta Marjetič, predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica, pa dodaja:
 
»Pesem s svojo izrazno močjo zmore premagovati razglašenost vsakdanjika. Ko zadoni v sozvočju s pevskimi prijatelji, se ji pridružita še medsebojna pripadnost in tovarištvo.
Rajhenburški oktet si je letos pripel peto obletnico. S svojimi lepo zlitimi glasovi in simpatičnim nastopom vztrajno utrjuje most do src poslušalcev, spodbuja k dobremu in  povezuje ljudi. Ideja o skupnem prepevanju v manjši skupini je pevce povezovala že prej, kot organiziran oktet pa pojejo od pomladi 2013, ko so v maju  na prvem letnem koncertu že povedali, da pojejo ljubezni.
 
Oktetov izbor je širok in raznolik, sega od narodne pesmi do popevk in skladb sodobnikov. Mnogo pesmi je bilo prirejenih prav za oktet, za kar je zaslužen predvsem njihov umetniški vodja Janko Avsenak. V sozvočje jih vodita tenkočuten glasbeni posluh, ustvarjalni nemir, želja po novem, drugačnem. Zvenijo zdaj šegavo, zdaj resno, včasih so zadovoljni, drugikrat kritični, pa zopet ponosni, dejavni, prisrčni. Zato jih imamo radi in želimo  ̶  njim in sebi  ̶  še bogato pevsko pot.«
 
Dolg aplavz na zaključku koncerta v cerkvi sv. Marije Magdalene je potrdil,  da so člani okteta s svojimi glasovi, simpatičnim nastopom in bogatim programom poiskali most do src poslušalcev. Anja Žabkar je gostovala že četrtič in nas znova navdušila s svojim čarobnim sopranom.
 
Po koncertu je bilo v Domu krajanov še prednovoletno srečanje, ki so ga skupaj pripravili KS Jesenice na Dolenjskem, KS Velika Dolina in Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice.

Deseti Božično-novoletni koncert s priznanimi glasbeniki je dokaz, da je mogoče tudi v manjših krajih in s skromnimi sredstvi pripraviti odlične kulturne dogodke. Da se je december iztekel radostno, ob zakuski, kramljanju in prijaznih voščilih, je zaslužno Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem.
 
Rajka Križanac 
 


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon