OŠ Velika Dolina energetska sanacija

objava: 09.Oktober 2013

Župan občine Brežice Ivan Molan in direktor podjetja Begrad d.d. Franc Panjan sta v torek dopoldne v zbornici Osnovne šole Velika Dolina podpisala pogodbo za energetsko sanacijo šole, ki bo s pričetkom šolskega leta 2014/2015 zaživela v novi in varčnejši podobi.
Projekt energetske sanacije OŠ Velika Dolina bo izvajalo podjetje Begrad d.d., v imenu katerega je direktor Panjan dejal, da je ravno energetska sanacija javnih objektov pravo izhodišče za spoprijem gradbeništva s krizo. Župan Molan je dodal, da je energetska sanacija pomembna tudi z vidika občinske politike do šol, kajti ta šola je precej oddaljena od središča občine v Brežicah. "Vemo, da racionalizacija s strani vladne politike lahko pomeni tudi ukinitev kakšne mreže šol, vendar smo v Brežicah prepričani, da mora takšna šola, kot je Velika Dolina, zagotovo ostati, kar je nenazadnje pomembno tudi za razvoj samega kraja in krajevne skupnosti," je še povedal.
Po besedah Anice Hribar, vodje občinskega oddelka za družbene dejavnosti, vrednost celotne investicije znaša 350.000 evrov, od tega je 230.000 evrov evropskih sredstev, kar predstavlja 65 odstotkov vseh stroškov. Pričakovan prihranek energije na letni ravni bo 146 MWh. V sklopu sanacije se bodo zamenjala okna, vrata in streha kot ovoj. Vgrajeni bodo termostatski ventili, izdelane določene izboljšave regulacijskega sistema v kotlovnici, urejeno drugačno ogrevanje v telovadnici, in sicer z radiatorji, pripravila se bo sanitarna topla voda s toplotno črpalko. V tej fazi ni predvidena zamenjava kotlovnice. Utekočinjen naftni plin, ki ga trenutno šola uporablja, je zelo drag, zato bomo v prihodnosti izdelali načrte za zamenjavo energenta z biomaso, kar bi bilo cenovno veliko ugodneje. Investicija, katere vodja bo Ivan Pavlakovič, se bo z deli na strojnih inštalacijah začela že letos, glavnina del se bo izvajala poleti 2014, učenci pa bodo novo šolsko leto 2014/15 že začeli v energetsko sanirani šoli.
Kot je povedala pomočnica ravnateljice Irena Komočar, se zadnja leta ukvarjajo s problemi predvsem v času kurilne sezone, saj je njihov sistem za ogrevanje zastarel, se pogosto kvari ter je zelo neekonomičen in drag. Tudi stavba je slabo izolirana, zato se bo vse našteto z energetsko obnovo bistveno izboljšalo, bivanje v prostorih šole in vrtca pa bo postalo prijaznejše. Na OŠ Velika Dolina se sicer v osmih oddelkih izobražuje 113 učencev, v tri oddelke vrtca pri OŠ hodi 44 otrok, skupaj pa je s tehničnim osebjem na šoli in v vrtcu zaposlenih 38 ljudi.
R. R.
vir: www.posavje.info


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon