Členek v Dnevniku

objava: 18.Januar 2016

Cesto proti Hrvaški obnavljajo po sto metrov hkrati

avtor: Ernest Sečen
4. januar 2016 4. januar 2016 
tek objavljen v Dnevniku

***************************

Dodatno težavo v bližini ožine v Podgračenem od lanskega poletja predstavlja plaz, ki grozi, da bo zasul edino neavtocestno povezavo prebivalcev iz krajev ob hrvaški meji z občinskim središčem. (Foto: Ernest Sečen)
Med kritiki državne ceste od Krške vasi mimo Čateža proti Hrvaški niso le lokalni prebivalci, temveč tudi številni tuji turisti, gosti Term Čatež in prebivalci sosednje Hrvaške med obiskovanjem brežiških trgovskih centrov. Zelo uničeno asfaltno prevleko na odseku med Krško vasjo in Čatežem ob Savi cestarji zadnja leta obnavljajo po kosih, včasih dolgih vsega 100 ali 200 metrov, kar opravičujejo s pomanjkanjem denarja.

Na ozkem delu med obema brežiškima mostovoma pod strmim Čateškim gričem je vožnja s kolesom ali pešačenje nevarno početje, saj zaradi ovinka slabo pregleden odsek ne premore ne kolesarske steze ne pločnika, čeprav v turističnih prospektih ta del omenjajo kot del brežiške kolesarske poti. Morebitni ogroženi predstavniki najšibkejših udeležencev v prometu se zaradi kanjonske strmine na eni in reke Krke na drugi strani ceste v primeru nevarnosti nimajo kam umakniti. Kot so nam poleti povedali posamezni nizozemski gostje čateških term, si s kolesi tja ne upajo.

Nevarna že ožina, zdaj pa še plaz
Poseben razlog za nezadovoljstvo je zoženje ceste v naselju Podgračeno, kjer se osebni vozili ne moreta varno srečati in kjer je v preteklosti večkrat prihajalo do prometnih nesreč. Dodatno nevarnost tu predstavlja strmina nad naseljem, ki je pred časom začela drseti na cesto. V krajevni skupnosti Jesenice na Dolenjskem so ogorčeni, ker pristojne v direkciji za infrastrukturo na problem plazišča v Podgračenem neuspešno opozarjajo že vse od leta 2012, na nujnost odprave nevarnega zoženja pa že veliko dlje.

V direkciji so nam pojasnili, da se je plaz sprožil zaradi gradnje javne poti, ki jo je naročila krajevna skupnost, zaradi česar mora ta sama poskrbeti za njegovo sanacijo. V Jesenicah s takšno razlago ne soglašajo in direkciji očitajo spreminjanje mnenja. Prej so jim namreč pojasnjevali, da naj bi drsenje zemljine povzročilo postavljanje droga električne napeljave nad cesto.

Ker bi se takšno podajanje žoge ob branjenju lastnih okopov obeh strani lahko nadaljevalo v neskončnost, so se v občini Brežice odločili, da bodo plaz sanirali sami.

Kot kaže, je v bližnji prihodnosti mogoče pričakovati tudi rešitev preostalih uvodoma omenjenih nevšečnosti. Iz direkcije so nas obvestili, da za Podgračeno že pripravljajo projekt razširitve ceste z gradnjo enostranskega pločnika in dveh avtobusnih postajališč, kar naj bi stalo približno 700.000 evrov. Če jim bo uspelo zagotoviti denar, naj bi dela začeli leta 2018.

Za pločnik ob cesti ni prostora
Medtem brežiška občina za omenjeno nevarno ožino pripravlja projekt ureditve površin za kolesarje in pešce. Pri tem računajo na to, da jim bo uspelo premostiti težave zaradi naravovarstvenih zahtev. V sklopu projekta gradnje infrastrukture za hidroelektrarno Mokrice so nameravali kolesarsko stezo s pločnikom zgraditi tik ob cesti, da bi kot nekakšna konzola visela nad Krko, vendar ideja ni dobila podpore okoljevarstvenikov. Rezervni načrt tako predvideva gradnjo pločnika od mostu čez Krko v Krški vasi do gostišča Grič, kjer bi se pešci po pešpoti povzpeli na vzpetino nad cesto in se na pločnik znova vrnili pri semaforiziranem križišču v Čatežu. Podobno pot, le nekoliko južneje, bi namenili tudi kolesarjem. V preigravanju danih možnosti igri je dodatna alternativa gradnja useka v strmini tik nad cesto, vendar bo ta zaradi visokih stroškov težje uresničljiva.

vir podatkov: 
https://www.dnevnik.si/1042727641Preberite tudi...

»
03   Julij
Vabljeni na 11. Srečanje pri Kalinu 2024 ki bo v petek, 5. julija 2024 ob 19. uri.
Preberi več
»
16   April
Ob?ina Breice objavlja javno razgrnitev OPPN za poslovno obrtno cono Jesenice do 16.4 do 16.5.2024
Preberi več
»
15   Marec
Od ponedeljka, 18. marca 2024,bo lokalna cesta pri Kalinu začasno zaprta za promet vozil.
Preberi več
»
05   Februar
Ob slovenskem kulturnem prazniku Vas vljudno vabimo na prireditev, ki bo 6. februarja ob 17. uri.
Preberi več
»
24   Januar
Vabljeni na prvo srečanje Iz oči v oči, ki bo v ponedeljek, 29. januarja 2024.
Preberi več
»
12   Oktober
Obvestilo o začasni zapori na mejnem prehodu v ponedeljek, 16. oktobra 2023 med 12. in 5.uro
Preberi več
»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
Telefon Telefon