Brez dokumentov iz Slovenije na Hrvaško

objava: 03.Julij 2018


Obrežje, Bregana - Na Obrežju in Bregani med gostilno Kalin in nekdanjo tovarno Šavrić so včeraj srečali prebivalci z obeh strani slovensko-hrvaške meje, ki so ob tej priložnosti lahko prestopali mejo na mejnem prehodu pri mostu pri Kalinu, kjer so vrata ostali del leta zaprta, iz države v državo so lahko šli, ne da bi morali pokazati dokumente.

Ob peti obletnici vstopa Hrvaške v Evropsko unijo so pod pokroviteljstvom mesta Samobor in občine Brežice dogodek, imenovan Srečanje pri Kalinu, organizirali krajevne skupnosti Bregana, Grdanjci in Podvrh ter KUD Licitar na hrvaški strani in na slovenski strani krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem in turistično društvo Jesenice na Dolenjskem.

Zbrane so nagovorili namestnica načelnika mesta Samobor Sanja Horvat Iveković, brežiški podžupan Jure Pezdirc in namestnik župana Zagrebške županije Hrvoje Frankić. Po njihovih besedah prebivalci Hrvaške in Slovenije sodelujejo in take stike bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

V slovensko-hrvaškem kulturnem sporedu so nastopili KUD Licitar iz Bregane, KUD Oštrc iz kraja Rude, pevci župnije sv. Josipa, vsi ti iz Hrvaške, ter pevski zbor KUD Slavček Velika Dolina, skupina Džuboks in Pihalni orkester Kapele. Spored je povezovala Đurđica Pleše-Vujica, ki je tudi pela, med drugim pesem iz Filma, Kdor poje, zlo ne misli.

In kaj so povedali naključni sogovorniki? Super občutki. Danes smo lahko šli spet čez most pri Kalinu. Tako smo hodili pred mnogimi leti v šolo, v Samobor. Ob tem se spomniš pekarne, trgobvine, svega, kar je bilo tukaj, sta rekli Darinka Suban in Darinka Koricki z Obrežja.

»Zelo dobro se počutim. Srečanje je organizirano odlično. To je veliko druženje prebivalcev Slovenije in Hrvaške. Sosedje smo in smo si dobro,« je rekel Branko Jelenić iz Bregane, ki je v oblačilih v hrvaških barvah nestrpno čakal na začetek tekme Hrvaška:Danska na svetovnem prvenstvu v nogometu. »Težko bo. Rezultat bo dva proti ena za Hrvaško,« je napovedal.

Prireditveni prostor je bil na hrvaški strani, mnogi domačini so pred začetkom uradnega dela šli peš med znance na slovensko stran, kjer so domačini že pripravili prigrizek in pijačo. Od tu so se oboji odpravili čez mejo na osrednje prizorišče.

Med obiskovalci so bili tudi mejni policisti, ki pa so bili med srečanjem »navadni« državljani in seveda niso pregledovali osebnih dokumentov.

Srečanje je bilo močno v znamenju večerne nogometne tekme. Na prizorišču so postavili veliko platno. Tako je množica spremljala dogajanje na igrišču in se nanj odzivala silovito.


Vir: 
Martin Luzar, Dolenjski list 

https://www.dolenjskilist.si/2018/07/02/198810/novice/posavje/Brez_dokumentov_iz_Slovenije_na_Hrvasko/ 


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon