Akcija Jamarskega kluba Brežice Pomagajmo Nastji

objava: 13.December 2013

 »Življenje hitro teče mimo nas, vsak dan nam postavlja nove naloge – lepe, težke… Zelo redko se ustavimo in ozremo okoli sebe. Toda le tako bi lahko opazili nekoga, ki potrebuje našo pomoč.« Tako je zapisal Aleš Orešar, predsednik Jamarskega kluba Brežice, prijatelj družine Rostohar ter pobudnik akcije Pomagajmo Nastji. Aleš je zaznal, da hčerka družine Rostohar iz Ponikev pri Veliki Dolini potrebuje pomoč, da bi ji bilo zagotovljeno boljše zdravljenje, da bi bilo njeno življenje lažje, boljše. Vedel je, da se bo okolje odzvalo na njegovo pobudo, in ni se motil. Tako so v sodelovanju z OO RK Brežice v oktobru 2013 začeli zbirati denar. Do 6. decembra zbrani prispevki so v celoti namenjeni za Nastjino zdravljenje in terapije.

Pobudnik akcije Aleš Orešar in predsednica OO RK Brežice Antonija Zaniuk sta tako v prijetnem vzdušju 12. decembra 2013 na kmečkem turizmu Črpič – Svetnik predala družini darilni bon. Zvoki citer in tople besede so naredili dogodek poln čustev. Odziv je bil res nad pričakovanjem. Organizacije so se same oglašale in sredstva so kar pritekala na poseben račun. Naj omenimo samo primer, ko je KUD Slavček vse prostovoljne prispevke z jubilejnega koncerta ob 60-letnici svojega delovanja namenil za pomoč Nastji. Zavest, da še vedno obstaja občutek za sočloveka, pa je nas, krajane, še bolj združila.

»Nastja je borka v pravem pomenu besede,« je povedala mamica te vesele, nasmejane in energije polne šestletne deklice. Deklica ima spastično obliko cerebralne paralize. Njen psihomotorični razvoj je v celoti upočasnjen. Vključena je v razvojni oddelek vrtca Mavrica v Brežicah. Tedensko obiskuje nevrofizioterapijo v Krškem, fizioterapijo, masažo in plavanje v Čateških toplicah, od spomladi do jeseni hipoterapijo, obravnave pa ima tudi pri logopedinji in delovni terapevtki. Pri zasebni terapevtki trikrat letno obiskuje še Therasuit terapijo, ki se izvaja zaporedoma tri tedne od ponedeljka do petka do tri ure dnevno in je v celoti samoplačniška. »Nastja uživa v poslušanju narodno zabavne glasbe, pravljic, v vožnji s kolesom, zelo rada plava, se guga, hodi na sprehode, se igra – je pravi dobrovoljček.«

Nastja je res borka v pravem pomenu besede in vsi prisotni smo ji zaželeli »še več iskric v očeh in varno hojo po poteh«.

Lepo se je bilo v prijetnem zimskem večeru prepričati, da so še vedno ljudje, društva in organizacije, ki želijo pomagati in dodati svoj kamenček v mozaik dobrodelnosti.

Rajka Križanac

Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon