90 let gasilstva

objava: 06.Junij 2016


Obrežje - Prostovoljno gasilsko društvo Obrežje je včeraj zaznamovalo 90 let delovanja. Na slovesnosti v gasilskem domu je predsednik društva Darko Leskovec med drugim dejal, da gasilce pri njihovem delu vodijo človekoljubne vrednote, in to, ne uniforma, je po njegovem tisto, s čimer so gasilci prepoznavni v družbi.

Predsednik gasilske zveze Brežice Mihael Boranič je poudaril, da so gasilci ves čas pripravljeni pomagati. Ob taki volji članov društev lahko gasilci na območju gasilske zveze Brežice uspešno delajo tudi zaradi dobrega sodelovanja gasilske zveze z brežiško občinsko upravo in občinskim svetom. Društvu je izrekel čestitko in zahvalo tudi poveljnik gasilske regije Posavje Gašper Janežič.

Brežiški župan Ivan Molan je spomnil, da so gasilci v zadnjem obdobju poleg tega, da skrbijo za požarno varnost, opravljali nekatere naloge tudi pred časom med množičnim prihajanjem beguncev in migrantov.

Župan je poudaril, da je PGD Obrežje vzor mnogim gasilskim društvom.

Tudi direktor uprave za zaščito in reševanjeDarko But je dejal, da gasilci pomagajo ob naravnih nesrečah in da so pomagali tudi v migracijski krizi. Gasilci v Sloveniji so izjemno dobro organizirani. Tudi zato občani upravičeno živijo v prepričanju, da bodo gasilci vedno pomagali.

Na včerajšnji slovesnosti so izpostavili že pokojnega Ivana Leskovca, enega od utemeljiteljev gasilstva na Obrežju. Župan Ivan Molan je tako dejal, da je bil Ivan Leskovec temelj prostovoljnega gasilskega društva Obrežje

Zbrane so nagovorili predstavniki sosednjih društev, tudi kar nekaj društev s sosednje Hrvaške.

PGD Obrežje je tudi samo prejelo več priznanj. Med drugim mu je župan podelil plaketo občine, gasilska zveza Slovenije ga je odlikovala s plamenico 1. stopnje, ki sta jo Mihael Boranič in Gašper Janežič izročila predsedniku Darku Leskovcu in poveljnikuSandiju Bratošu. Gasilska zveza Brežice je društvu podelila srebrno priznanje, ki ga je izročil Mihael Boranič. Predsednik krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik je izročil predsedniku in poveljniku priznanja krajevne skupnosti, Rajka Križanac je izročila priznanje v imenu turističnega društva Jesenice, Marjeta Kvartuh, predsednica društva prijateljev mladine Velika Dolina – Jesenice, je gasilcem prinesla priznanje tega društva. Čestitk, priznanj in daril je bilo še veliko, izrazili in izročili so jih predstavniki številnih društev iz brežiške občine in z obmejnega hrvaškega območja ter prebivalci z Obrežja. Anton Lajkovič se je tako društvu v imenu sosedov zahvalil za pozornost in skrb. PGD Obrežje se je namreč na slovesnosti zahvalilo prebivalcem v bližini gasilskega doma, ker so pripravljeni s polnim razumevanjem sprejemati v svoji bližini gasilsko dejavnost.

Pohvalno in spodbudno je o gasilstvu ob koncu govoril še Anton Koren. Kot je rekel, zaradi požrtvovalnosti pripadnikov te organizacije gasilstvo uživa velik ugled. V PGD Obrežje je eden najbolj zaslužnih za dobro gasilsko društvo Ivan Leskovec. Prav njemu je PGD Obrežje, kot je poudaril Koren, posvetilo del spominske sobe v gasilskem domu, v kateri društvo predstavlja zgodovino gasilstva na Obrežju.

Koren je s še nekaterimi predstavniki gasilstva in z županom Ivanom Molanom prerezal trak, s čimer so odprli spominsko sobo.

Na prireditvi, ki jo je vodila Sara Tomič, so nastopili pevski zbor KUD Slavček Velika Dolina, dobovska dekliška pevska skupina Aria in kot recitatorji mladi gasilci PGD Obrežje.

Martin Luzar.

 


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon