3. srečanje Slovenskih vasi Slovenije

objava: 25.Maj 2015

 Minulo soboto je Slovenska vas v KS Jesenice na Dolenjskem gostila 3. srečanje Slovenskih vasi Slovenije. Poleg domačinov so se ga udeležili še prebivalci Slovenske vasi na Kočevskem in Slovenske vasi pri Šentrupertu. Idejo srečanja Slovenskovaščanov je predlani oživil Tone Fabjan iz Slovenske vasi na Kočevskem.

Na zaključku srečanja v prostorih podjetja Polymobil v Slovenski vasi je zbrane najprej pozdravila podžupanja občine Brežice Katja Čanžar in izrazila željo, da se ob naslednjem srečanju ustavijo tudi v Brežicah, kjer je tudi veliko ogleda vrednih znamenitosti. Udeležencem srečanja je nekaj pozdravnih besed namenil tudi predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik in hkrati omenil, da so srečanje uspeli uspešno izpeljati, kljub temu da so imeli v Slovenski vasi istočasno zaradi nekaj poplavljenih objektov izredno stanje. Pred mikrofon je poklical domačina Ivana Bogovčiča, ki je v domu Zveze borcev v Slovenski vasi na osmih panojih pripravil bogato predstavitev zgodovine Slovenske vasi, tukajšnjih ljudi in njihovega življenja. Izšla je tudi publikacija, ki predstavlja razstavo. Bogovčič pravi, da »brez preteklosti ni sedanjosti in ne prihodnosti. Če si uničimo korenine, pademo kot posušeno drevo«. Ob tej priložnosti je sovaščane tudi pozval, da pobrskajo po podstrešjih in poskušajo poiskati čim več gradiva, da bo zgodba o Slovenski vasi tekla še naprej. Palovšnik se je med drugim zahvalil tudi organizacijskemu odboru 3. srečanja Slovenskih vasi, v katerem so bili poleg njega še Igor Plejić, Stanislav Vovk, Branko Novosel in Rajka Križanac.


V domu Zveze borcev v Slovenski vasi je na ogled razstava Ivana Bogovčiča o zgodovini kraja in njegovih prebivalcih.
Zbrane sta pozdravila še Tone Fabjan in Lojze Gregorčič, ki prihaja iz Slovenske vasi pri Šentrupertu. V spremljevalnem programu so nastopili učenci OŠ Velika Dolina pod mentorstvom Anje Zevnik. Kot je za naš medij povedala Rajka Križanac, so vsem gostom želeli pokazati kraj in njegovo širšo okolico. Slovenska vas je sedanje ime dobila leta 1992, do tedaj je nosila ime Bregansko selo. Razkazali so jim del kulturne dediščine, etnologije, kulinaričnih dobrot in zgodovine. Najprej so jih popeljali na Mokrice, kjer so jim predstavili zgodovino gradu Mokrice in golf igrišče, nato so se podali na panoramsko vožnjo skozi Novo vas in Veliko Dolino do turistične kmetije Črpič-Svetnik v Gaju, kjer so jih pričakali člani Društva vinogradnikov Dolina-Jesenice, ki so predstavili delovanje društva in imeli manjšo degustacijo. Nato so se zapeljali še skozi vasi v spodnjem delu KS Jesenice na Dolenjskem - Jesenice in Obrežje ter se ustavili pri domu Zveze borcev v Slovenski vasi, kjer so odprli razstavo Ivana Bogovčiča. Dejala je še, da v Sloveniji obstaja še ena Slovenska vas pri Pivki, vendar se srečanj ne udeležuje. Prav tako so vzpostavili stike s Slovensko vasjo na Madžarskem.

Sledilo je družabno srečanje s pogostitvijo ob zvokih ansambla Krajnski muzikanti.

Rok Retelj


vir:http://posavje.info/panorama/3-srecanje-slovenskih-vasi-tokrat-v-slovenski-vasi-pri-mokricah.html

več fotografij na zgornji povezavi.Preberite tudi...

»
03   Julij
Vabljeni na 11. Srečanje pri Kalinu 2024 ki bo v petek, 5. julija 2024 ob 19. uri.
Preberi več
»
16   April
Ob?ina Breice objavlja javno razgrnitev OPPN za poslovno obrtno cono Jesenice do 16.4 do 16.5.2024
Preberi več
»
15   Marec
Od ponedeljka, 18. marca 2024,bo lokalna cesta pri Kalinu začasno zaprta za promet vozil.
Preberi več
»
05   Februar
Ob slovenskem kulturnem prazniku Vas vljudno vabimo na prireditev, ki bo 6. februarja ob 17. uri.
Preberi več
»
24   Januar
Vabljeni na prvo srečanje Iz oči v oči, ki bo v ponedeljek, 29. januarja 2024.
Preberi več
»
12   Oktober
Obvestilo o začasni zapori na mejnem prehodu v ponedeljek, 16. oktobra 2023 med 12. in 5.uro
Preberi več
»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
Telefon Telefon