3. srečanje Slovenskih vasi Slovenije

objava: 25.Maj 2015

 Minulo soboto je Slovenska vas v KS Jesenice na Dolenjskem gostila 3. srečanje Slovenskih vasi Slovenije. Poleg domačinov so se ga udeležili še prebivalci Slovenske vasi na Kočevskem in Slovenske vasi pri Šentrupertu. Idejo srečanja Slovenskovaščanov je predlani oživil Tone Fabjan iz Slovenske vasi na Kočevskem.

Na zaključku srečanja v prostorih podjetja Polymobil v Slovenski vasi je zbrane najprej pozdravila podžupanja občine Brežice Katja Čanžar in izrazila željo, da se ob naslednjem srečanju ustavijo tudi v Brežicah, kjer je tudi veliko ogleda vrednih znamenitosti. Udeležencem srečanja je nekaj pozdravnih besed namenil tudi predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik in hkrati omenil, da so srečanje uspeli uspešno izpeljati, kljub temu da so imeli v Slovenski vasi istočasno zaradi nekaj poplavljenih objektov izredno stanje. Pred mikrofon je poklical domačina Ivana Bogovčiča, ki je v domu Zveze borcev v Slovenski vasi na osmih panojih pripravil bogato predstavitev zgodovine Slovenske vasi, tukajšnjih ljudi in njihovega življenja. Izšla je tudi publikacija, ki predstavlja razstavo. Bogovčič pravi, da »brez preteklosti ni sedanjosti in ne prihodnosti. Če si uničimo korenine, pademo kot posušeno drevo«. Ob tej priložnosti je sovaščane tudi pozval, da pobrskajo po podstrešjih in poskušajo poiskati čim več gradiva, da bo zgodba o Slovenski vasi tekla še naprej. Palovšnik se je med drugim zahvalil tudi organizacijskemu odboru 3. srečanja Slovenskih vasi, v katerem so bili poleg njega še Igor Plejić, Stanislav Vovk, Branko Novosel in Rajka Križanac.


V domu Zveze borcev v Slovenski vasi je na ogled razstava Ivana Bogovčiča o zgodovini kraja in njegovih prebivalcih.
Zbrane sta pozdravila še Tone Fabjan in Lojze Gregorčič, ki prihaja iz Slovenske vasi pri Šentrupertu. V spremljevalnem programu so nastopili učenci OŠ Velika Dolina pod mentorstvom Anje Zevnik. Kot je za naš medij povedala Rajka Križanac, so vsem gostom želeli pokazati kraj in njegovo širšo okolico. Slovenska vas je sedanje ime dobila leta 1992, do tedaj je nosila ime Bregansko selo. Razkazali so jim del kulturne dediščine, etnologije, kulinaričnih dobrot in zgodovine. Najprej so jih popeljali na Mokrice, kjer so jim predstavili zgodovino gradu Mokrice in golf igrišče, nato so se podali na panoramsko vožnjo skozi Novo vas in Veliko Dolino do turistične kmetije Črpič-Svetnik v Gaju, kjer so jih pričakali člani Društva vinogradnikov Dolina-Jesenice, ki so predstavili delovanje društva in imeli manjšo degustacijo. Nato so se zapeljali še skozi vasi v spodnjem delu KS Jesenice na Dolenjskem - Jesenice in Obrežje ter se ustavili pri domu Zveze borcev v Slovenski vasi, kjer so odprli razstavo Ivana Bogovčiča. Dejala je še, da v Sloveniji obstaja še ena Slovenska vas pri Pivki, vendar se srečanj ne udeležuje. Prav tako so vzpostavili stike s Slovensko vasjo na Madžarskem.

Sledilo je družabno srečanje s pogostitvijo ob zvokih ansambla Krajnski muzikanti.

Rok Retelj


vir:http://posavje.info/panorama/3-srecanje-slovenskih-vasi-tokrat-v-slovenski-vasi-pri-mokricah.html

več fotografij na zgornji povezavi.Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon