100 let Amalije Mohorčič

objava: 28.April 2018

100 let Amalije Mohorčič
V našem srcu je prostor, kjer hranimo svoje najljubše spomine. Tiste, ki vedno znova prikličejo nasmeh na usta. Slovesnost ob 100-letnici  Amalije Mohorčič je ena takih zgodb, ki bo zagotovo ostala zapisana v posebnem kotičku srca vsakega, ki je bil poleg, ko smo ji voščili.
Koliko dogodkov, koliko spominov se je nanizalo v stotih letih življenja! Njeno rojstno leto je v zgodovini zapisano kot prelomno. Zaznamovali so ga pomembni zgodovinski dogodki, saj se je končala prva svetovna vojna, ki je močno spremenila zemljevid sveta. Rojena še v Avstro-Ogrski monarhiji je,  stara komaj nekaj mesecev, postala državljanka Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, čez nekaj let Kraljevine Jugoslavije, med drugo svetovno vojno in po njej se je ime države spet spreminjalo, da bi 1991., po burnih dogajanjih v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, postala državljanka samostojne države Slovenije.
Rodila se je na Ponikvi v družini Tomše 23. aprila 1918. Dobila je ime Amalija. Bilo naj bi nemškega izvora in naj bi pomenilo priden, delaven. So ji pridnost in delavnost starši z imenom položili že v zibelko?
Pred nekaj tedni nam je teta Malčka, tako jo kličemo, povedala, da je obiskovala šolo na Veliki Dolini. Rada je pela in je »domov vse dobre rede nosila«. Od majhnih nog jo je spremljalo naporno delo v vinogradu, na njivi, staršem je vedno pomagala pri kmečkih opravilih.
Leta 1939 se je poročila z Jožetom Mohorčičem. Rodila se jima je hčerka Marija. Druga svetovna vojna je družini leta 1944 vzela moža in očeta. Z drugim možem Francem in sinom Slavkom je družina živela v toplem družinskem domu vse do leta 1991, ko je drugič ovdovela.
Ob njenem visokem jubileju se je zbrala vsa širša družina: hčerka Marija, sin Slavko, vnukinji Bernardica in Štefica, pravnuki Luka, Natalija, Lorena in Kristina. Prišli so ji povedat, da jo imajo radi, da jo spoštujejo.
Našo teto Malčko poznamo krajani razen po delavnosti še po njenem prevoznem sredstvu  ̶  kolesu. Nekaj let nazaj je še vedno poganjala pedale. S kolesom je bila hitra, saj ni rada izgubljala časa, ki je bil namenjen delu. Ko smo jo obiskali ob njenem 95. rojstnem dnevu, nam je potožila: »Mislim, da me pa zdaj res malo kolena bolijo, to je verjetno zato, ker se ne vozim več s kolesom.«
Teta Malčka pri svojih stotih letih še vedno sama poveže vinograd, presadi solato na vrtu in uredi svoj dom. Kaj reči drugega, kot da je srečna, zdrava in  še vedno polna energije!
Slavljenko je obiskal tudi župan občine Brežice Ivan Molan. Zelo se ga je razveselila, prav tako njegovega šopka in darila. Lepe in spodbudne besede sta ji  namenila tudi predsednica OORK Brežice Antonija Zaniuk in predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik. Presenečenje s kulturnim programom so ji pripravili učenci OŠ Velika Dolina: Larisa Škofljanec, Julija Kvartuh, Ema in Patrik Plejič ter Luna Križanac, glasbeno voščilnico  z venčkom domačih pesmi pa tudi člani KUD Slavček.
Zbrani smo slavljenko vprašali za skrivnost tako častitljivih let. Z iskro v očeh je rekla: »Trdo delati, zmerno jesti in piti, s sosedom si dober biti!«
Naj bodo te njene besede popotnica nam vsem.


Preberite tudi...

»
07   Julij
Tudi letos je potekalo 6. Srečanje pri Kalinu, 1. julija 2020, na meji med Hrvaško in Slovenijo.
Preberi več
»
03   Julij
»
03   Julij
V prostorih KS je 17.junija potekal sestanek o postopkih in pričetku gradnje HE Mokrice.
Preberi več
»
17   Junij
Obveščamo vas, da v OŠ Velika Dolina do četrtka, 18.6. zbirajo stari papir. Vključimo se!
Preberi več
»
14   Junij
Fotografija Ključne besede: razgled, poletje, narava, vreme, barve
Preberi več
»
27   Maj
Preberi več
»
24   April
23. aprila praznuje 102 leti naša najstarejša krajanka Amalija Mohorčič.
Preberi več
»
02   April
Akcija šivanja zaščitnih mask za vsako družino.
Preberi več
»
24   Marec
Da se boste v času izolacije kaj nasmejali, objavljamo na spletu tudi pustne novice.
Preberi več
»
17   Marec
Vabimo vas... Literarni/fotografski/likovni natečaj
Preberi več
Telefon Telefon