Nedeljsko praznovanje

objava: 26.Julij 2023


Marija Magdalenska nedelja v juliju je v kraju Jesenice na Dolenjskem prav posebna in drugačna.  V ozračju se ta konec tedna čuti praznični vonj, gospodinje pripravljajo dobrote, vabijo se sorodniki, posebna je ureditev na pokopališču, ki je bogato okrašeno  z gladiolami. Gasilci skrbijo, da se ohrani tradicija veselice dan prej. Vzdušje je julijsko, praznično.

Skupaj z okoliškimi društvi se ohranja tradicija druženja krajanov in romanja. V nedeljo, 23. julija, smo tako skupaj pripravili »proščeje«, ki ga je popestril kulturni program in druženje pri cerkvi sv. Marije Magdalene na Jesenicah. Letošnji program je bil sestavljen iz literarnih in glasbenih vložkov. Za popestritev programa so letos poskrbeli naši najmlajši krajani: Ajda Gajski, Zala Cvetko, Lina Markovič, Gal Gajski, Tara Plejić, Lara Žrlič, Luna  Križanac ter Matevž in Gašper Frigelj. Obiskovalcem so predstavili recitacije in deklamacije o srečnih otrocih, kulturi in dobrodelnosti, ki kulturno dediščino uspešno prenašajo na mlajši rod.
Osrednji del prireditve je letos bil namenjen pozdravu in slovesu od župnika Janeza Zdešarja, ki po dvanajstih letih odhaja v drugo župnijo.
Otroci so v svoji zahvali zapisali: »Danes je tudi dan, ki ga spremljajo mešani občutki. Gospod župnik Janez Zdešar, naš prijatelj in vodnik duše, odhaja iz naše župnije. Res je, da smo vsi žalostni, ker se poslavlja, a hkrati tudi veseli, da smo ga imeli za svojega župnika. Gospod župnik nam je večkrat razlagal o ljubezni, sočutju in sprejemanju drug drugega. Skozi njegove poučne pridige smo se učili o tem, kako biti boljši ljudje. Gospod župnik, hvala vam za vse, kar ste storili za nas. Vaše besede in vaša dobrota bodo vedno ostale v naših srcih. Želimo vam vse dobro na vaši novi poti in upamo, da boste srečali veliko prijaznih ljudi, ki jih boste navdihnili tako kot nas. Hvala vam!«

V imenu krajanov  je župniku Janezu izrekel zahvalo podpredsednik Krajevne skupnosti Slavko Bizjak. V spomin mu je izročil, posebej pripravljeno za to slovesnost, kruh in vino, lecitarsko srce ter košarico dobrot pridelanih v našem kraju, da ga spremljajo na novi poti.

Člani PGD Obrežje so se letos odločili, da svoje poslanstvo nadgradijo še z dobrodelnostjo, zbirali so sredstva za avtomatski defibrilator AED, ki bo namenjen vsem krajanom.

Z venčkom domačih skladb sta program veselo zaključila na harmoniki Matej Franko in Erik Hočevar.

Pregovor  pravi: »Ljudi ne srečamo po naključju. Naše poti se križajo z razlogom." Mnoge poti, občutki in vezi so se ponovno križale to nedeljo s prav posebnim razlogom.

Rajka Križanac 


Preberite tudi...

»
12   Oktober
Obvestilo o začasni zapori na mejnem prehodu v ponedeljek, 16. oktobra 2023 med 12. in 5.uro
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon