​Namenu predali večnamenski dom Jesenice na Dol

objava: 18.Oktober 2017

Namenu predali večnamenski dom Jesenice na Dolenjskem
 
14. oktobra so s svečano otvoritveno sejo sveta KS Jesenice na Dolenjskem uradno predali namenu obnovljen večnamenski dom oz. dom krajanov, namenjen krajanom, društvom civilne družbe v kraju, vaškim skupnostim ter vsem, ki prinašajo znanje, spremembo in nove ideje.
 
Deloma nov in prenovljen objekt sta s prerezom traku s pomočjo dveh mladih krajank odprla predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik in brežiški župan Ivan Molan. Še prej je v novi dvorani večnamenskega doma potekala prireditev s kulturnim programom, ki jo je vodila Rajka Križanac. Med drugim je omenila, da se je zgodovina med temi zidovi in v tem prostoru pričela pisati v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je bila ustanovljena Obrtna zadruga Metalgrad, ki je na tem naslovu domovala dolga leta. V tem obmejnem kraju je delovalo in razvijalo svoje ideje več kot sto različnih obrtnikov. Po osamosvojitvi je zadruga prenehala z delom in je objekt ostal prazen. Razvojni mejnik objekta se je zgodil, ko so leta 2004 na podlagi dogovora z upravnim odborom zadruge del prostora namenili za potrebe krajevne skupnosti. V letu 2006 je prostor v celoti postal lastništvo Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem. Večji del stavbe so obrtniki zgradili z lastnimi prispevki in upravni odbor je želel, da prostor ostane krajanom. Objekt, zgrajen pred več kot štiridesetimi leti, je pričel propadati, temelje je poškodovala vlaga, kletni prostori so bili popolnoma neuporabni od petih poplav in izlivov vode. Ideja in potreba, da se prostor obnovi, je bila edina rešitev in svet KS je v letu 2007 sprejel sklep o pričetku obnove.
 
Palovšnik je v nagovoru poudaril, da odprtje doma pomeni prelomnico za ta kraj. Izvedba projekta se je pričela leta 2014 z razširitvijo starejšega objekta in novogradnjo prizidka. Do leta 2016 so bila izvedena že krovsko-kleparska in tesarska dela, urejeno stavbno pohištvo ter izvedena statična sanacija objekta in hidroizolacija. Septembra lani so se pričela dela za dokončanje obnove objekta – gradbeno obrtniška dela in strojne inštalacije, sledila je še zunanja ureditev v skladu s projektno dokumentacijo (tlakovanje, asfaltiranje parkirišča, ureditev dostopov v objekt, kanalizacija, ozelenitev z grmovnicami in drevjem). Celotna vrednost investicije je bila približno 380 tisoč evrov, večino teh sredstev je zagotovila Občina Brežice, približno 10 % pa so prispevali krajani, ki so ta denar v zadnjih letih privarčevali. Ob tem se je zahvalil Občini Brežice, še posebej Suzani Ogorevc, ki je bdela nad celotnim projektom, članom sveta KS, krajanom, lokalnim društvom, OŠ in KS Velika Dolina, Rajki Križanac ter vsem podjetjem, ki so sodelovala pri tem projektu, med drugim M projekt Matjaž Avšič s.p., SL-inženiring d.o.o., Univerzal d.o.o. oz. družini Bizjak in Kovinocrom d.o.o. oz. družini Burja, Pako d.o.o., Form tehnik d.o.o., MARSI Mario Šinko s.p., Mizarstvo Božičnik, Kovinska galanterija Novosel Darko s.p. »Pokazatelj, da je investicija upravičena, je že to, da imamo trenutno v samem domu že dva podnajemnika, prav tako smo v teh prostorih gostili že dva dogodka, in sicer mednarodno srečanje sindikalistov in cvičkorel,« je dejal Palovšnik.
 
Župan Molan je izpostavil, da občina kljub zmanjšanju državnih in evropskih sredstev v zadnjih letih poskuša vse krajevne skupnosti razvijati enakomerno. Povedal je, da tudi sam pozna zgodbo, ki se je v preteklosti odvijala s tem objektom. »V obnovo tega doma smo šli z dolgoročno vizijo, da bo namenjen krajanom. Če je prisotna sloga in če imata tako občina kot krajevna skupnost enak pogled, se da izvesti projekt, tudi če je vreden skoraj 400 tisoč evrov. Ključna stvar je, da boste ta dom uporabljali, ga oživljali in bili ponosni nanj,« je dejal in dodal, da je ob zaključku tega projekta tudi že priložnost, da krajevna skupnost določi in se dogovori z občino, kateri projekt bo prioriteta v naslednjih letih.
 
Kulturni program so oblikovali učenci OŠ Velika Dolina Matej Franko, Anamarija Gramc, Tanja Zobarič, Barbara Bajs in Julija Kvartuh pod mentorstvom Anje Zevnik, Moški pevski zbor KUD Slavček ter Vokalna skupina Aria. Ob koncu so se Marjeta Arh Kvartuh (predsednica DPM Velika Dolina-Jesenice), Slavko Bizjak (predsednik Društva vinogradnikov Dolina-Jesenice) in Nataša Iljaž (pomočnica ravnateljice OŠ Velika Dolina) z ročno narejenimi izdelki zahvalili tako županu kot predsedniku sveta KS. Pred in v večnamenskem domu so se ta dan predstavljala tudi domača društva, obiskovalci so lahko degustirali lokalne dobrote, potekale so animacije in delavnice za otroke.
 
Rok Retelj

vir : www.posavje.info 
foto Franc Šavrič.


Preberite tudi...

»
26   Julij
V nedeljo, 23. julija, smo skupaj društva in KS pripravili »proščeje« in kulturni program.
Preberi več
»
12   Maj
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ireno Komočar in Ano v četrtek, 18. maja 2023.
Preberi več
»
06   April
Vljudno vas vabimo na pogovor z dr. Majo Pezdirc v četrtek, 13.04.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
04   April
OŠ Velika Dolina organizira akcijo zbiranja starega papirja od 3. do 7. aprila 2023.
Preberi več
»
10   Februar
Vabimo Vas na Dolinske pogovore z Natašo Jenuš v četrtek 16. februarja 2023 ob 17. uri.
Preberi več
»
06   Januar
Vljudno vas vabimo na pogovor z Ivanom Bogovčičem v četrtek, 12.01.2023, v avli OŠ Velika Dolina.
Preberi več
»
17   Oktober
Poziv za vložitev kandidatur za člane svetov krajevnih skupnosti na lokalnih volitvah.
Preberi več
»
12   Oktober
Vabimo vas na delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, 14.10 ob 18.uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
14   September
Vabimo zainteresirano javnost na javni posvet, ki bo v torek, 20.09.2022 ob 17. uri v PGD Obrežje.
Preberi več
»
28   Julij
Obujanje tradicije, dobrodelnost in druženje so besede, ki so zaznamovale konec tedna v KS Jesenice.
Preberi več
Telefon Telefon